Zaak-Van der Kouwe nog niet opgelost

bron: de Volkskrant

Nu het lichaam van Marlies van der Kouwe is gevonden, richt justitie op Bonaire zich voor de volle 100 procent op de afronding van het onderzoek. ‘We hebben nog steeds een ontkennende hoofdverdachte. De politie zal dus het bewijs zelf dienen te vinden’, aldus David van Delft, officier van justitie op Bonaire.

Het stoffelijk overschot van de 24-jarige apothekersassistente uit Leusden werd vrijdag gevonden. Zij verdween in de nacht van 20 op 21 september toen zij op weg naar huis van de fiets werd getrokken door een man op een scooter. Nadien werd niets meer van haar vernomen.

Van Delft benadrukte zaterdag tijdens een persconferentie op Bonaire dat hij opgelucht is dat er klaarheid is over het lot van Van der Kouwe. ‘Tegelijkertijd denken we aan de ouders die vier weken lang hebben geleefd tussen hoop en vrees en die wij moesten vertellen dat hun kind is overleden.’

Ook korpschef John Schagen benadrukte dat het dossier nog niet kan worden gesloten. ‘Het vervolg van het onderzoek is nu belangrijk want de ouders willen de waarheid boven water hebben om het verlies van hun dochter te kunnen verwerken’, zei Schagen.

Van Delft had alle lof voor het zestig koppen tellende rechercheteam. Het lichaam is volgens hem niet gevonden op grond van een gouden tip, maar ‘door briljant tactisch en technisch recherchewerk’.

Succes was ook hard nodig. De politie verspilde aanvankelijk veel tijd toen zij de melding dat er een jonge blonde vrouw van haar fiets was gesleurd, niet adequaat verwerkte. Dat korps werkt met verouderde middelen, kampt al jaren met een ernstig personeelstekort en heeft amper ervaring met ernstige delicten. Van de hulp uit Nederland, die direct na de vermissing werd ingevlogen, werd dan ook een mirakel verwacht.

De rechercheurs boekten echter geen snel resultaat. Ze verslikten zich in eerste instantie in de hulp die verwacht kon worden van de gemeenschap op Bonaire en in de ruige tropische omstandigheden waarin het veldwerk verricht moest worden.

De tevredenheid was dan ook groot toen afgelopen vrijdag het lichaam werd ontdekt op een plek niet zo ver van waar ze vier weken geleden is ontvoerd.

Het lichaam van Marlies wordt in de loop van deze week naar Nederland vervoerd en wordt daar verder onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. De hoofdverdachte, Rayan P., is van de politiecel op Bonaire overgeplaatst naar de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao, waar de faciliteiten beter zijn.

De mensen op Bonaire reageren verslagen op de gebeurtenissen maar ze zijn ook blij dat niet in het ongewisse blijft wat er met Marlies is gebeurd. Ze waren bang voor een situatie, vergelijkbaar met die op Aruba met Natalee Holloway. De Amerikaanse is drie jaar geleden verdwenen. Die zaak bracht Aruba om de haverklap negatief in het nieuws en is nog steeds niet opgelost.