Antillen moeten vormingsplicht serieus nemen

De Tweede Kamer bereidt een motie voor om af te dwingen dat er een terugstuurregeling komt voor Antilliaanse jongeren die de sociale vormingsplicht ontduiken door de wijk te nemen naar Nederland.

Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) liet dit weekend weten niet te willen wachten tot de ministers Vogelaar (Integratie) en Hirsch Ballin (Justitie) actie ondernemen. De beide bewindslieden zegden dat vorige week wel toe in een Kamerdebat over de aanpak van de problemen die (een deel van de) Antillianen in Nederland veroorzaken. De Tweede Kamer vreest echter dat er van die toezegging weinig terechtkomt omdat Vogelaar (PvdA) en Hirsch Ballin (CDA) het onderling oneens zijn over de aanpak van Antilliaanse risicojongeren. Tussen de fracties van PvdA en CDA in de Tweede Kamer bestaat over dit punt echter geen verschil van inzicht. Deze partijen werken aan een motie die de Nederlandse regering dwingt om met de Antillen afspraken te maken over de ‘wederzijdse handhaving van de leerplicht’.

Niet alleen ontduikers van de sociale vormingsplicht kunnen straks dus worden teruggestuurd maar ook Nederlandse jongeren die naar de Antillen ‘vluchten’ om aan de Nederlandse leerplicht te ontkomen. De motie wordt donderdag ingediend als de Kamer een plenair debat houdt over het ‘Antillianen- beleid’ van het kabinet Balkenende. Ook de VVD en de Partij voor de Vrijheid hebben aangekondigd moties in te dienen. Zij zullen vragen om het uitzetten van criminele Antillianen.

--------------------------
In de Haagse wandelgangen is het een publiek geheim dat de ministers Vogelaar (PvdA) van Integratie en Hirsch Ballin (CDA) van Justitie het hartgrondig met elkaar oneens zijn over de aanpak van Antilliaanse probleemjongeren.

Laatstgenoemde is voorstander van een repressief beleid, inclusief het terugsturen van Antillianen die over de schreef gaan. Vogelaar wil meer energie steken in het voorkomen van problemen en wil daarom meer investeren in de toekomstmogelijkheden op de eilanden.
,,Met terugsturen lossen wij niets op maar verplaatsen wij het probleem alleen maar. We zijn één Koninkrijk en daarom moeten wij samen met de regering van de Antillen aan een oplossing werken”, vindt ze.

De Tweede Kamer vreest dat het verschil van inzicht tussen de beide ministers er toe leidt dat van hun vorige week gedane belofte een voorstel te doen voor een terugstuurregeling weinig terecht komt. Vandaar dat de Kamer zelf het initiatief neemt en het kabinet in het debat van komende donderdag via een motie zal opdragen snel met een regeling te komen. De Kamer gaat er vanuit dat de Antilliaanse regering meewerkt omdat het gaat om de handhaving van Antilliaanse wetgeving die jongeren tot 24 jaar die niet naar school gaan en geen werk hebben, verplicht deel te nemen aan de Sociale Vormingsplicht. Fracties vinden dat Nederland het volste recht heeft om bij de Antillen aan te dringen op een striktere naleving van de vormingsplicht omdat deze grotendeels door Den Haag wordt gefinancierd. Minister van Onderwijs Omayra Leeflang ziet niets in het plan van CDA en VVD. ,,Wij hebben de leerplicht onlangs uitgebreid naar achttien jaar. Zo ver gaat Nederland niet eens. Wij zijn bezig om ervoor te zorgen dat onze jongeren goed gevormd zijn. Dat is een positieve aanpak.” Leeflang: ,,Als Nederland ervoor kiest om maar te blijven praten over terugsturen, noem ik dat echt tijdverlies. We kunnen onze energie beter ergens anders aan besteden dan daarop weer te reageren.” De Tweede Kamer verwacht niet dat een terugstuurregeling voor leerplichtontduikers op bezwaren van de Raad van State zal stuiten die eerder de Rita-regeling verwierp. De regeling waarover nu wordt gesproken ondersteunt bestaande wetgeving en geldt bovendien voor alle leerplichtige jongeren in het Koninkrijk.