Begrotingen 2008 St. Eustatius en Bonaire goedgekeurd

Ook de eilandgebieden St. Eustatius en Bonaire beschikken over een begroting 2008 die is goedgekeurd door het College financieel toezicht (Cft). Op beide eilandgebieden zijn de begrotingen vastgesteld door de respectievelijke Eilandsraad. Vandaag heeft het Cft beide begrotingen goedgekeurd. Van Saba, het derde BES-eiland, is de begroting begin maart al goedgekeurd.

Gisteren om kwart voor twaalf ’s nachts werd de begroting van Bonaire vastgesteld, zonder wijzigingen in de conceptbegroting, met vijf stemmen voor en vier stemmen tegen. Op St. Eustatius werd de begroting 2008 al op vrijdag 14 maart vastgesteld met vier stemmen voor en één tegen. Er werd één amendement aangebracht op de conceptbegroting die het Bestuurscollege bij de Eilandsraad heeft ingediend. De procedure schrijft voor dat het College financieel toezicht zich in een dergelijk geval eerst moet buigen over de voorgestelde wijziging. Pas toen bleek dat de begroting ook mèt de wijziging binnen de kaders van het Besluit tijdelijk financieel toezicht BES is gebleven, kon de goedkeuring van het Cft volgen.

De conceptbegrotingen die werden behandeld door de Eilandsraden van St. Eustatius en Bonaire waren eerder al voorzien van een positief advies van het Cft, ten teken dat ze de eerste toets van het College hadden doorstaan.

Het Cft is erg verheugd dat ook St. Eustatius en Bonaire deze belangrijke mijlpaal hebben bereikt, en daarmee de eerste concrete stap naar gezondere overheidsfinanciën hebben gezet. De volgende stap in het proces is het indienen van de jaarrekening 2006 en 2007, voorzien van een accountantsverklaring. Deze inhaalslag zal helpen om een stevige basis te creëren voor de begroting 2009, aangezien de Bestuurscolleges hun te verwachten uitgaven en inkomsten nu kunnen berekenen op basis van hardere en recentere cijfers. Over twee maanden wordt een begin gemaakt met de eerste activiteiten rond het voorbereiden van de ontwerpbegroting 2009 voor alle BES-eilanden.

Een deugdelijke begroting is één van de middelen om te komen tot het uiteindelijk doel: gezonde overheidsfinanciën. Een ander belangrijk middel is de adequate uitvoering van een begroting: het aangaan van financiële verplichtingen en het verrichten van betalingen en ontvangsten, oftewel het financieel beheer. Ook dit wordt geëvalueerd door het Cft. Daartoe zullen alle BES-eilanden in de nabije toekomst elektronisch gaan bankieren bij het Cft, waardoor deze handelingen van dichtbij kunnen worden gevolgd. Tenslotte zal er ook veel aandacht zijn van zowel het Cft als van de eilandgebieden zelf voor een goed gestructureerde en georganiseerde administratie.