Jeugdraad van Curaçao naar Suriname voor Nationaal Jeugdcongres

bron: Dagblad van Suriname

De jeugdraad van Curaçao zal voor de eerste keer het Nationaal Jeugdcongres van Suriname bijwonen. Het Nationaal Jeugdcongres zal plaatsvinden op 3 en 4 april en de jeugdraad van Curaçao zal van 1 tot 8 april in ons land zijn. De delegatie van drie personen waaronder Gwendel Mercilina, de president van deze jeugdraad, komt op uitnodiging van de Commissie Nationale en Internationale Betrekkingen van het Nationaal Jeugdparlement (NJP).

Zij zullen hier als gast zijn, dus niet als zodanig deelnemen aan ons congres. Het gaat om een oriëntatiebezoek om te kijken hoe het hier reilt en zeilt, hoe wij het congres organiseren, wat het doel is en wat we met de resultaten doen’, verduidelijkt jeugdparlementariër Rafiq Ilahi, die tevens voorzitter is van de Commissie Nationale en Internationale Betrekkingen. Hij geeft ook aan dat het NJP van Suriname heel uniek is in het Caribisch gebied, omdat er weinig landen zijn met zo’n uitgestippeld jeugdbeleid. ‘De jeugdraad van Curaçao wil graag hetzelfde implementeren in eigen land, want daar worden zij benoemd en zijn er geen verkiezingen in het gehele land’, vervolgt Ilahi. ‘Verder zijn ze zeer geïnteresseerd in het Caricom-jeugdambassadeurschap, want ze vinden dat ook een mooie vorm van jongerenparticipatie.

Volgens Ilahi zijn jeugdparlementariërs van het vorige NJP in het verleden naar Curaçao geweest, en zou er eigenlijk een uitwisseling zijn, wat niet is gebeurd. Behalve dat de leden van de jeugdraad van Curaçao voor het eerste het Nationaal Jeugdcongres zullen bijwonen, zullen zij tevens voor het eerst in Suriname zijn.