Leesberichten 17 maart 2008

1. De Eilandsraad van St. Eustatius heeft de begroting voor 2008 van 29 miljoen gulden goedgekeurd. Een eerdere begroting werd door het College Financieel Toezicht, het CFT afgekeurd. Het eiland hoopt een aantal geschrapte posten alsnog via alternatieve financiering rond te krijgen. Het CFT staat een maximaal tekort van 5 miljoen gulden op de begroting toe.

2. Invoering en invoeringsdatum van de Rijkswet ‘Nederlands-gepensioneerden’ in de Nederlandse Antillen, de zogenaamde Antillenregeling is nog onzeker, omdat de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel nog niet is afgerond. De voorlichting aan de doelgroep op de antillen had beter gekund. Dat schrijft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer. In het wetsvoorstel, dat minister Klink op 21 december 2007 indiende bij de Tweede Kamer, staat dat mensen met een Nederlands pensioen in de Nederlandse Antillen met ingang van 1 juli 2008 een verplichte ziektekostenregeling krijgen. Hierdoor hebben zij en hun gezinsleden recht op zorg in de Antillen.

3. STU, de vakbond van chauffeurs van kleine bussen heeft zich teruggetrokken uit het vakbondplatform Plataforma Sindikal. Naar verluid is de vakbond het niet eens met de manier waarop het de benoeming van de vakbondsvertegenwoordiging van de tripartie commissie is geregeld. Deze commissie bestaat uit leden van vakbond, overheid en bedrijfleven en gaat de komende weken alternatieve voorstellen voorbereiden om de prijsstijging van brandstof en energie en water te voorkomen. STU is niet de enige bond die ontevreden is, ook de vakbond PWFC van de ISLA en Curoil doen naar verluid niet meer mee.