Leesberichten 18 maart 2008

1. Bisschop Luis Secco heeft met alle politieke partijen afzonderlijk gepraat in een poging allen in een dialoog over het traject naar staatkundige hervorming om de tafel te krijgen. Bijna alle partijleidershebben aangegeven open te staan voor een dialoog, maar kunnen zich intern niet aan de druk onttrekken. Experts zijn nodig om de zaak vlot te trekken en inhoudelijk te bekijken. Secco beschouwt zijn taak als beëindigd.

2. De benoeming van Franklin Sluis als directeur van de dokmaatschappij CDM kan aanstaande vrijdag leiden tot het aftreden van Eugene Ruggenaath van Economische Zaken. De gedeputeerde heeft daarmee gedreigd als de Raad van Commissarissen op de aandeelhoudersvergadering daadwerkelijk besluit de nieuwe directeur te benoemen. Sluis is omstreden, omdat hij in 2005 voorwaardelijk veroordeeld is inzake valsheid in geschrifte. Ruggenaath heeft altijd gezegd dat de nieuwe directeur van CDM van onbesproken gedrag moet zijn. Ruggenaath verwacht overigens niet dat het zover zal komen en dat er een nieuw voorstel op tafel zal liggen na de aandeelhoudersvergadering.

3. De PWFC, vakbond voor werknemers in de olieindustrie blijft lid van het Plataforma Sindikal. Verleden week doken er geruchten op als zou de PWFC niet meer plaats willen nemen in het platform. Voorzitter Elvis de Andrada, heeft wel zo zijn bedenkingen tegen de werkwijze van het platform, maar vindt wel dat het bestaansrecht heeft. De PWFC verwacht overigens niet dat de tripartite commissie, die zich buigt over alternatieven voor de aangekondigde prijsstijgingen, veel succes zal hebben.

4. Volgens Eilandontvanger Errol Goeloe zal de audit functie die nu nog door de Stichting Belasting Accountants Bureau (SBAB) wordt uitgevoerd binnen de Nieuwe Belastingdienst Curaçao, de NBC, geïntegreerd gaan worden. Voorstellen hiervoor moeten nog worden goedgekeurd. De SBAB opereerde tot 2002 ook al binnen de Belastingdienst, maar werd in hetzelfde jaar in het kader van een effectiever en efficienter overheidsapparaat een zelfstandige stichting. Sinds 1995 maakt het fraudebestrijdingteam, het Team Inlichtingen & Opsporing (TIO), ook deel uit van de BAB.

5. Eilandsraadlid Gregory Damoen van Forsa Korsou wil weten in een brief aan het Bestuurscollege wat er gebeurd is met het onderzoek van de Stichting OverheidsAccountants Bureau, de SOAB, naar de productie van de nieuwe en onleesbare nummerplaten voor 2008. Tot op heden is de Eilandsraad niet ingelicht, terwijl een onderzoek al op 14 januari van dit jaar is toegezegd. Damoen is met name geïnteresseerd in wie verantwoordelijk kan worden gehouden voor de onleesbare nummerplaten en hoe de schade voor de overheid beperkt kan blijven.

6. Stichting Cure-Aid, dat kansarmen op Curaçao helpt en ondersteunt heeft uit handen van de FirstCaribbean International Bank een cheque ontvangen ter waarde van ruim 18.000 gulden. De stichting heeft nog geen bestemming voor het geld, maar laat weten dat de meest kansarmen van de Curaçaose maatschappij dit geld goed kunnen gebruiken.