Leesberichten 19 maart 2008

1. Jonge Antillianen zouden zich niet meer in Nederland mogen vestigen, als ze geen werk of opleiding hebben. Dat hebben Kamerleden Van Toorenburg (CDA) en Dijsselbloem (PvdA) gezegd. De PvdA vindt bovendien dat Antillianen die al in Nederland zijn en niet aan de eisen voldoen, terug moeten. De Antillen kennen voor jongeren tot en met 24 jaar een sociale vormingsplicht; ze moeten onderwijs volgen of een baan hebben. Het plan sluit aan bij een voornemen om jonge Antillianen die keer op keer in Nederland in de fout gaan, ongewenst te kunnen verklaren. Minister Hirsh Balin van Justitie werkt aan een wet die dat regelt. Deze wet is niet onomstreden. Vorig jaar heeft de Raad van State de zogeheten terugstuurregeling voor Antillianen en Arubanen al nietig verklaard en ook de Raad van Europa adviseerde Nederland onlangs nog het beleid betreffende de Antilliaanse bevolking zorgvuldig te herzien teneinde overeenstemming met het verbod op rassendiscriminatie te waarborgen.

2. Het is een groep Antilianen en Arubanen gelukt om Antilliaanse televisie op de Nederlandse kabel te behouden. RTV-7 heeft de zender overgenomen met als doel het maken van hedendaagse televisie voor en door Antilianen woonachtig in het Koninkrijk. Gekozen is voor de naam RTV-7 als weerspiegeling van de 6 eilanden én Nederland. RTV-7 is voorlopig alleen via UPC te ontvangen. Onderhandelingen om op termijn ook weer via de andere kabelexploitanten RTV-7 uit te zenden zijn tot op heden op niets uitgelopen.

3. De bezetting van hotelkamers op Curaçao is op nieuw gestegen naar een record van 92,7 %, aldus hotelassociatie CHATA. Volgens deze organisatie tonen deze cijfers aan dat er krapte heerst in het aanbod van verblijfsaccomodatie. Capaciteitsvergroting is nog dit jaar te verwachten bij het Renaissance Hotel op her Rif, met 240 kamers, op Pabór Kibra en Jan Thiel. Daar wordt momenteel gebouwd voor nieuwe resorts: Boca Gentil, Morena en Toucan Beach. De bestaande resorts, Chogogo, Papagayo en Lions Dive zijn bezig hun accomodatie uit te breiden.In het verlengde hiervan maakte de CAP, de Curacao Airport Partners bekend dat er in totaal 34% meer passagiers de luchthaven gebruikte in Februari. Het aantal vliegtuigstoelen nam toe met 14%. Tweederde van de groei is voor rekening van Venezuela en wordt in verband gebracht met het zogenaamde Dollar-toerisme.