Leesberichten 20 maart 2008

1.
Minister van Onderwijs Omayra Leeflang ziet niets in het plan van CDA en VVD om jonge Antillianen die op Antillen geen baan of opleiding hebben, de toegang tot Nederland te ontzeggen. Ze benadrukte woensdag in een reactie dat de Antillen de leerplicht onlangs hebben uitgebreid naar 18 jaar en dat Nederland niet eens zover gaat.Leeflang is de grote aanjager achter de sociale vormingsplicht op de Antillen, waarbij jongeren tot 24 jaar moeten werken of een diploma moeten halen. Ze benadrukt dat de Antillen op die manier werken aan een oplossing.
„Als Nederland ervoor kiest om maar te blijven praten over terugsturen, noem ik dat echt tijdverlies. We kunnen onze energie beter ergens anders aan besteden dan daarop weer te reageren”, aldus Leeflang.
Dinsdag werd bekend dat CDA en PvdA jonge Antillianen die op hun eiland geen baan of opleiding hebben de toegang tot Nederland willen ontzeggen. Jonge Antillianen die al naar Nederland zijn gekomen en die eerder hun opleiding op een van de eilanden niet afmaakten, willen de regeringspartijen alsnog terugsturen.

2.
Woningbouwstichting Fundashon Kas Popular (FKP) is sinds 2003 zwaar verliesgevend, met een dieptepunt van een voorlopig verlies van 13,9 miljoen gulden in 2007, voor Accountantscontrole. Financieel directeur Henri Jourdain beschrijft de huidige financiële situatie van het bedrijf als ‘tanend’. De directie heeft een serie voorstellen op papier gezet om een financiële ombuiging van FKP te kunnen bewerkstelligen.Volgens Jourdain zijn de slechte cijfers van de FKP te wijten aan het feit dat de stichting relatief weinig inkomsten heeft, maar wel met veel uitgaven te kampen heeft. FKP houdt zich bezig met de bouw en het onderhoud van volkswoningen en het verhuren van huizen.

3.
De zogeheten regiegroep staatkundige herstructurering zal niet, zoals eerder gepland, eind maart klaar zijn met haar voorstellen. De streefdatum van 15 december, wanneer alle eilanden hun nieuwe status krijgen, wordt dan ook waarschijnlijk niet gehaald. Ook premier Emily de Jongh-Elhage verklaarde gisteren op een bijeenkomst georganiseerd door de Kamervan Koophandel, dat “men onvoldoende besefte wat er allemaal nog moest gebeuren”. Emily De Jongh-Elhage zal nu een inventarisatie maken om te zien wat er nog allemaal moet gebeuren. Deskundigen zullen deze inventarisatie koppelen aan een nieuw tijdschema. Pas dan kan definitief uitsluitsel worden gegeven over de haalbaarheid van 15 december 2008.

4.
Euclaim, het bedrijf dat schadevergoedingen afhandelt van gedupeerde reizigers, zegt in een verklaring dat KLM, Martin Air en Arkefly onder één hoedje spelen als het gaat om het uitkeren van schade. Alledrie hebben zij in hun Algemeen Voorwaarden sotaan dat die uitkering maximaal 150 Euro is. De EU-norm is 600 euro. Het CDA bepleit een nationale geschillencommissie en hekelt de moeilijkheidgraad van de huidige procedure, waardoor gestrande passagiers afhankelijk zijn van Euclaim voor het krijgen van schadeloosstellingen ten gevolge van onder andere vertragingen.

5.
Eugene Rhuggenaath
kan nog even blijven zitten op zijn post. De geplande aandeelhoudersvergadering van CDM komt morgen niet bijeen. Rhugenaath had zijn politieke lot verbonden aan de benoeming van de omstreden Franklin Sluis als directeur. Sluis heeft een strafblad voor valsheid in geschrifte.

6.
Een dag nadat Fred Wiel weer is teruggekeerd als Nationale Ombudsman, heeft hij besloten een geanonimiseerde versie van het rapport over de rellen bij het Marriott van 12 november jongstleden beschikbaar te stellen voor het publiek. Een concept versie was per abuis door Wiel verzonden per e-mail en leidde tot zijn ontslagaanvraag. Deze is inmiddels ingetrokken.