Leesberichten 31 maart 2008

1.
Yvonne Timmerman-Buck, voorzitter van de Eerste Kamer is tijdens haar bezoek aan de Nederlandse Antillen bijgepraat door Statenvoorzitter Pedro Atacho aangaande de knelpunten in het staatkundig proces tussen de eilanden en Nederland. Eén van die knelpunten is capaciteit van menskracht om alle taken die er liggen goed uit te kunnen voeren, zo stelt zij in een reactie. De wens om deze capaciteit uit Nedelrand te betrekken zal door haar besproken worden bij terugkeer naar Nederland. Volgens Timmerman-Buck is het wel absoluut noodzakelijk dat het aanstaande Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties in juni doorgang vindt. Het laatste overleg in januari werd afgelast na beledigende opmerkingen van PVV-Kamerlid Hero Brinkman, die weigerde excuses te maken. In het proces van staatkundige vernieuwing zit de Eerste Kamer 'aan het einde van de lijn', aldus de Kamervoorzitter. Wetsvoorstellen worden daar geaccordeerd of teruggestuurd naar de Tweede Kamer.

2.
Luchtvaartmaatschappij Martin Air gaat deze zomer haar vluchten naar Curaçao uitbreiden en ook vaker non-stop uitvoeren. Vanaf morgen wordt het aantal vluchten met 1 uitgebreid naar 4 per week en op 1 november aanstaande gaat die frequentie naar 5 per week. Twee daarvan worden non-stop, dus zonder tussenlanding, uitgevoerd. Het bericht is nog niet officieel, maar al wel bevestigd door Martin Air. Arkefly zal overigens haar aantal vluchten ook gaan uitbreiden naar 6 per week per 1 juli. Nu is dat nog 5 keer per week. De maatschappijen geven aan dat een prijsverlaging met deze capaciteitsuitbreiding er niet inzit.

3.
De inning van verkeersboetes stagneert op dit moment, ondanks het feit dat een project om de inning te verbeteren al is afgerond, zo meldt het Uitvoeringsorgaan Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (USONA) in haar halfjaarlijks verslag. Volgens de stichting USONA komt dit omdat er binnen Justitie geen duidelijkheid bestaat over wie er verantwoordelijk is voor die inning. Naar verwachting zal de automatische verwerking van boetes binnenkort kunnen beginnen en zullen wanbetalers aanmaningen via de brievenbus ontvangen. Per maand schrijft de politie ongeveer 1000 boetes uit.

4.
Het bedrijf R-experts voert op verzoek van de Antilliaanse regering een onderzoek uit naar de mogelijkheden om voor internet diensten lagere tarieven te bewerkstelligen dan die welke nu gelden op de Antilliaanse Eilanden. Minister Maurice Adriaens van verkeer en vervoer verwacht eind maart of begin april de uitkomst van het onderzoek onder ogen te krijgen. Hij zal die bevindingen leggen naast een soortgelijke analyse die hij het staatsbedrijf UTS heeft laten uitvoeren.

5.
Het vuilophaalbedrijf Selikor heeft in de eerste twee maanden van dit jaar 113.000 ton schroot, 80 ton glas en 2000 ton bouwpuin opgehaald voor recycling, aldus een rapport dat door Selikor is gepubliceerd. Marcha di Seú, op tweede paasdaag genereerde 4 ton vuil, terwijl Carnaval 13 ton produceerde. In dezelfde periode, januari en februari, werd 9 ton huisvuil opgehaald. Bij de landfill op Malpais werd 20.000 ton afval aangeboden door particulieren en bedrijven.

6.
Curaçao is samen met 9 andere eilanden in de Caraïben een Caraïbische Cruise Associatie gestart, met als doel het verstevigen en promoveren van het eiland als cruisebestemming. Dino Daal, verantwoordelijk manager op het Buro voor Toerisme, stelt dat de samenwerking er weliswaar altijd is geweest, maar dat deze nu formeel is gemaakt. Bedoeling is om samen de concurentie beter aan te kunnen om bijvoorbeeld competatief de eilanden aan te kunnen bieden als bestemming om beursen en conferenties te houden. De negen eilanden bestrijken een zeer groot taalgebied, van Frans, Nederlands en Engels tot Spaans.