Nederland medeschuldig aan bankroet Antillen

De Nederlandse regering is medeschuldig aan het bankroet van de Antillen. Sterker nog: "Den Haag heeft de eilanden in hun ontwikkeling naar een volwassen en goed functionerend land geremd door in de afgelopen halve eeuw veel te toegeeflijk te zijn", dat stelt het Tweede Kamerlid Rita Verdonk in een exclusief vraaggesprek dat morgen door het Antilliaans Dagblad wordt gepubliceerd.

De oud-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie zag overigens haar gelijk gisteren met terugwerkende kracht bevestigd toen een ruime Kamermeerderheid een motie steunde om Antilliaanse jongeren die de sociale vormingsplicht ontduiken terug te sturen.
Dat de motie ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, ziet Verdonk echter niet gebeuren: ,,Daar komt met dit kabinet helemaal niets van terecht. Misschien dat Hirsch Ballin het wel wil maar minister Vogelaar zal dat tegenhouden”, voorspelt ze. Daarmee doelt Verdonk op het verschil in visie tussen de twee bewindslieden. Waar Hirsch Balin kiest voor de weg van repressie, kiest Vogelaar veel meer de weg van overleg en overtuiging.

Volgende week lanceert Verdonk haar beweging Trots op Nederland die volgens de peilingen op zo’n 25 zetels kan rekenen. ,,Wacht maar tot wij regeren, dan is het afgelopen met het pamperen van de Antillen”, waarschuwt ‘IJzeren Rita’ alvast in het interview.