Seú, oogstfeest op Curaçao

Gisteren, 2e paasdag, was de Marcha di Seú of kortweg Seú, de traditionele parade om de oogst te vieren. Dit jaar liepen in totaal 6113 participanten mee in 82 groepen. Daarmee was de parade weer groter dan vorig jaar en wachtte de toeschouwers een vrolijke, maar lange zit.

De traditie van Seú ontstond in de 17e, 18e en 19e eeuw, toen mannen en vrouwen, slaven, na de oogst een parade vormden terwijl ze de oogst vanuit de velden naar de opslag droegen. In deze parade werd gezongen, gespeeld en werden danspassen ontwikkeld, de zogenoemde WAPA. De muziek, dans en de festiviteiten ’s avonds, om de oogst te vieren, werden alle Seú genoemd.

Toen aan het begin van deze eeuw de olieraffinaderij haar deuren opende en als gevolg daarvan de landbouw terugliep, raakte de traditionele Seú in het slop. Tegenwoordig is de traditie van een goede oogstviering weer in ere hersteld. ln een feestelijke optocht, heel anders dan Caarnaval, dansen de groepen, bestaande uit deelnemers van alle leeftijden, gekleed in traditionele klederdracht, bespelen traditionele muziekinstrumenten en dansen door de straten van Otrobanda op Seú-muziek.
Ik was er ook en ging op zoek naar de betekenis van Seú voor de huidige generatie Curaçaoënaars:

Begin: "hoe heet jij?"
Eind: ".......economische macht vergaren,[DAARNA FADE OUT] ...
Tijd: 3.02 seu.mp3