Voorbeschouwing Nederlandse Antillen vs. Nicaragua

De returnmatch van het Nederlands Antilliaans elftal tegen Nicaragua. De wedstrijd begint over enkele uren en wordt geleid door Enrico Wijngaarde uit Suriname. Wijngaarde is sinds 2002 Fifa scheidrechter en heeft onder andere gefloten op het under-20 toernament in Canada.

Nicaragua moet de 1-0 verliespartij vanavond dus goedmaken. Bondscoach Leen Looyen was er gisteravond niet helemaal gerust op en verwees naar de laatste wedstrijd tussen PSV en Tottingham in het kader van de Eufacup. PSV moest toen in een thuiswedstrijd evenals de Antillen een 1-0 voorsprong verdedigen en ontsnapte maar ternauwernood doordat het in Eindhoven met 1-0 verloor. Strafschoppen moesten toen uitkomst bieden. Zover wil Looyen het niet laten komen vanavond. "Achteroverleunen en een 1-0 voorsprong verdedigen is geen optie", zo zei de bondscoach mij gisteravond.

De spelersgroep werd gisteravond gepresenteerd aan het Curacaose publiek en oogde vrij ontspannen. Zonder uitzondering gelooft iedereen in een goede afloop vanavond. Bij gelijkspel of winst gaan de jongens door naar de volgende ronde en treffen daar Haiti aan. Looyen vertelde mij gister dat "regeren vooruitzien is" en dat hij daarom Etienne Siliee, zijn eerste asistent al naar Haiti had gestuurd om polshoogte te nemen. Hij benadrukt me echter dat het duel van vanavond zeker niet te licht wordt opgenomen. De vermoedelijke opstelling – gisteravond nog geheim, ziet er als volgt uit:


Op doel:
Wencho Farell, keeper bij Turkiyemspor in Amsterdam.

De verdediging, op rechts:
-nummer 2: Angelo Cijntje, spelend voor eerste divisionist Veendam
In het midden:
-Angelo Martha speelt op 3, Hij komt uit voor Willem II
-Tyron Loran op 4, hij is vanavond aanvoerder en speelt bij NAC

Op links:
-speelt Djuran Winklaar, amateur bij AFC Quick 1890.

Het middenveld bestaat uit:
- links: Anton Jongsma. Hij scoorde de 1-0 in Nicaragua. Anton speelt bij PEC Zwolle.
- in het midden : Angelo Zimmerman, net als Angelo Cijntje spelend voor Veendam.
- rechts: Giofanni Francken, speler bij amateurclub RVVH

In de aanval vinden we
- op rechts: Sendley Bito, speler bij Arsenal-Kiev, dat is in de Ukraine.
- op links staat Orlando Smeekes, de ervaren aanvaller van Go Ahead Eagles en
- in de spits speelt Dyron Draal, speler bij Club Futebol Fuenlabrada in Spanje.

Dus, zoals bekend: geen Robbie Nelisse, de man van de assist in Nicaragua. De Utrecht speler hoopt deze week vader te worden en laat zijn 2e interland voor de Antillen dus aan zich voorbijgaan. Voor hem is opgeroepen Brutil Hose, ex-Ajax en nu spelend voor Haaglandia. Brutil begint echter op de bank, net als Richal Leito van FC Lisse, Benjamin Martha van RBC, Eugene Martha van NAC en Revy Rosalia van Top Oss.

Nicaragua. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik het team van bondscoach Carlos di Toro nauwelijks ken. Nicaragua staat in de Fifa ranking op plaats 180. De Nederandse Antillen op de 163e plaats.
Nicaragua werd in de aanloop naar het WK van 2006 uitgeschakeld door St Vincent en Grenadines, maar behaalde wel haar eerste punten ooit tegen deze eilanden. Nicaragua neemt de wedstrijd serieus. Waar Leen Looyen volstond met een trainingskamp van drie dagen, traint de selectie van Nicaragua al twee weken op Aruba.

Mochten de Antillen vanavond winnen, en daar gaat iedereen vanuit, of gelijkspelen, dan treft het elftal van Leen Looyen dus Haiti. Op 14 juni in Port-au-Prince. Haiti is van een hele andere orde en staat op plaats 97 van de Fifa ranking. Leuke wetenswaardigheid is dat de allereerste interland van de Antillen (toen nog gewoon onder de naam Curacao), in 1926 ook in en tegen Haiti was. Deze wedstrijd werd gewonnen door de Antillen met 2-3.

We spelen bij Sentro Deportivo di Korsou. Dit prachtige stadion, biedt aan ruim 10,000 toeschouwers plaats. Leen Looyen noemde het kunstgras waar op gespeeld wordt een nadeel. Hij wees dan met name op het feit dat het elftal van Nicaragua uit zaalvoetballers bestaat en dus in het voordeel is op kunstgras. Zaalvoetballers staan bekend om het spelen zonder veel lijfelijk contact. In de eerste wedstrijd was dat ook zichtbaar qua gele kaarten. Slechts 1 speler, Kesler Rizo kreeg een kaart tegen 4 van de Antillen. Dyron Daal, Anton Jongsma, Djuran Winklaar en Angelo Cijntje staan op scherp en zullen de wedstrijd tegen Haiti –bij kwalificatie van de Antillen-, missen, als ze weer tegen geel aanlopen. Daar zal Leen Looyen zich waarschijnlijk minder druk om maken.

Leen Looyen. Hij speelt vanavond dus 4-3-3. De 60-jarige oefenmeester is naast Bondscoach, ook Hoofd Scouting bij Eredivisionist NEC. De man uit Wageningen was in het verleden ook trainer van NEC. Daarna, van 1994 tot 2007 was hij technisch directeur bij de nijmeegse club. Looyen is ook trainer geweest bij NAC, RKC, Emmen, Willem II, Groningen en Vitesse.

Hoever is de weg naar Zuid Afrika?

Wel, dat pad is nog een lange en moeizame. Eerst dus Haiti. Dan, als de Antillen zich kwalificeren, komen we in een pool van 4 landen, waaronder hoogstwaarschijnlijk: El Salvador, dat vanavond een 12-0 voorsprong verdedigt tegen Anguilla en daarna tegen Panama speelt.
Suriname of Montserrat, die vanavond tegen elkaar spelen en daarna Guyana treffen.
En tenslotte US Virgin Islands of Grenada, ook vanavond en daarna tegen Costa Rica.

In de pool van vier zullen uiteindelijk twee landen doorgaan voor de echte WK kwalificatie in een pool systeem van 6 landen en 10 wedstrijden. De helft van deze landen gaat naar Zuid-Afrika en de nummer 4 moet een lotingsedstrijd spelen tegen de nummer 5 van Zuid-Amerika. Sterkste oponenten die we daar eventueel gaan tegenkomen zijn de VS, Mexico en Trinidad & Tobago. De laatste noem ik omdat zij er bij het vorige WK in Duidtsland bij waren.

Dit laatste feit is meteen ook de strohalm waar alle kleine voetbaleilanden in de Caribbean aan vast houden. Want waarom zou het ons niet lukken als het Trinidad en Tobago ook is gelukt?, zo is de redenering.

Dat zijn dan de bespiegelingen vooraf. Leen Looyen noemde voetbal gisteren de belangrijkste bijzaak, met verwijzing naar het komende vaderschap van Robbie Nelisse. Die bijzaak staat nu dan op het punt om te beginnen.....