Weekoverzicht - week 11

Wekelijks spreek ik een column-achtig weekoverzicht in, dat op zaterdag wordt uitgezonden om 17:15 en 22:15 (nl-tijd). Om deze column te horen: klik hier.

De afgelopen week werd voor een groot deel bepaald door de commotie rond de voorgenomen prijsstijgingen en de manifestatie van de oppositie partijen op het Wilhelminaplein in Punda.De prijsstijging van brandstof is maandag met vier weken uitgesteld om vakbonden, overheid en bedrijfsleven de gelegenheid te geven met alternatieven te komen. Ondertussen heeft gedeputeerde Eugene Ruggenaath van Economische Zaken alvast een schot voor de boeg gegeven door de centrale, Antilliaanse regering te vragen de invoerrechten en omzetbelasting op eerste levensbehoeften af te schaffen.

De week begint echter met een bericht van een hele andere orde: drie Curacaoënaars vertrekken op expeditie naar Antartica om daar de effecten van Global Warming zelf te aanschouwen. Arthur Nieuw, één van de expeditieleden, verwacht drukke weken:

01- Zuidpool – 7 seconden

Op 10 mei 2041, als het Zuidpoolverdrag afloopt, bestaat Radio Hoyer 87 jaar. Nu, in 2008 is dat nog maar 54 jaar en dus heeft niemand in de studio veel tijd en aandacht voor de verjaardag op maandag jongstleden, volgens Rick Hart – nieuwslezer bij Radio Hoyer 2:

02- Rick – 25 seconden

Waar wel veel belangstelling voor is aan het begin van de week, zijn de voetbalrechten. Na jaren van commercie is het pakket Voetbal Eredivisie weer terug bij de Publieke Omroep. En dat open perspectief voor de kijkers op Curacao! De afgelopen jaren moesten die tot maandagavond 8 uur wachten vooraleer er een bal te zien was. Wellicht dat het bord nu een dag eerder op schoot kan, aldus programmaleider Rene van Baaren van BVN:

03- BVN.mp3 - 12 seconden

Na de eerste manifestatie op Hofi Biesheuvel, werd met spanning gewacht op wat de zes oppositieleiders hadden voorbereid om de koers van de regering in het traject naar autonomie te wijzigen. Het volk, zoals de 1500 mensen op het Wilhelminaplein steevast wordt genoemd, kwam echter van een koude kermis thuis. In plaats van concrete plannen, werd er nog meer actie en mobilisatie aangekondigd. De koude kermis werd nog wel wat verwarmd door stemmingmakerij van de ceremoniemeester, Helmin Wiels, die suggereerde dat als dit zo doorgaat, de nieuwe staatkundige structuur, Nederland het voor het zeggen krijgt en wij straks vrijende homoparen in het Wilhelminapark kunnen aantreffen.

04- Wiels.mp3 – 11 seconden

Eén van de zes leiders, Nelson Navaro van Forca Korsou, distancieerde zich bij de Wereldomroep direct van die uitspraak:

05- Nelson.mp3 – 20 seconden

De eerste scheurtjes in de Alliansa Patriotiko, zoals de gezamenlijke oppositie zichzelf noemt is zichtbaar. De regering aan de andere kant weet niet goed hoe het met de oppositie om moet gaan. Het beroep van de regering op het democratische spel van de helft van de stemmen + 1 lijkt voor een belangrijk traject als de staatkundige hervorming niet voldoende om de onrust, die er heerst te beteugelen. Beide partijen, regering en oppositie, zijn bereid naar elkaar te luisteren. Probleem echter is: als iedereen luistert, wie praat er dan? Oud-premier Maria Liberia Peeters:

06- Peeters.mp3 – 26 seconden

Dat de politie in haar ijver om drugs en wapens te zoeken, soms de plank misslaat is een risico die hoort bij het vak. Maar je moet dan wel de edelmoedigheid hebben om je excuses aan te bieden en eventuele schade te vergoeden. Zover is de politie op dit eiland nog niet, ervaart Fredrik Claret. De beste man schrikt zich wezenloos als de politie zonder toeteren of aan te bellen met een stormram zijn huis binnen komt vallen. Al gauw blijkt dat er een vergissing in het spel is en verdwijnen de kogelvrije vesten even snel als ze kwamen. De politie gaf wel een heel ruime interpretatie aan het zogenaamde huiszoekingbevel:

07- Claret.mp3 – 31 seconden

Een probleem van geheel andere orde zijn de schrikbarende cijfers over vroege schoolverlaters op Curaçao. Bijna 50%, merendeel jongens, verlaat de school vroegtijdig in het vervolgonderwijs. Zijn meisjes dan zoveel beter? Christiana Aura van SBO Ban Bria:

08- Aura.mp3 – 36 seconden

Om het probleem te lijf te gaan wordt er nu op alle eilandgebieden van de Nederlandse Antillen onderzoek gedaan en gekeken naar de achterliggende oorzaken. Onderzoekster Gorreti Narain:

09- Narain.mp3 – 48 seconden

Vroege schoolverlaters, maar ook anderen kunnen overigens vanaf maandag terecht in het nieuwe onderkomen van de NAAM, het vroegere Archeologische en Antropologische Museum aan het Johan van Walbeekplein, aldus Ieteke Witteveen, directeur van de NAAM:

10- Inchi.mp3 – 20 seconden

Opvallend detail bij het 10-jarig bestaan van dit instituut, zijn de vele naamsveranderingen in de afgelopen jaren. Zo heet het Museum vanaf deze week Memory Management. De NAAM doet daarmee met recht eer aan haar NAAM:

11- Naam.mp3 – 23 seconden

En daarmee sluit deze week, zoals hij begonnen is: iniatiefrijke mensen op weg naar de Zuidpool of Antartica, creatieve mensen op weg van Museum naar Memory Management: What’s in a Name!