Weekoverzicht - Week 13

Deze column is ook te horen. Klik hier.

Deze week begon met een vrije dag en dan wordt er geen nieuws gemaakt. Noch door de heren en dames politici, noch door de heren en dames van de pers. Maar het publiek maakt traditiegetrouw wél nieuws op Tweede Paasdag door met 6000 mooi en statig verkleedde participanten en een veelvoud daarvan aan toeschouwers door de straten van Willemstad te paraderen. Voor veel Curaçaoënaars een gelegenheid om de eigen Identiteit een boost te geven:

Chester.mp3
Voor anderen is het de gelegenheid om gewoon feest te vieren zonder te weten waarom:

02 - Richard.mp3

Kinderen weten soms meer dan volwassenen en kunnen met 7 jaar wel vertellen waarom al die mensen op straat zijn:

03 - Daniel.mp3

Niet alleen voor Seú komt het publiek massaal opdagen, ook voor de belangrijkste bijzaak in het leven, voetbal komen de mensen in grote getale de deuren uit.

Het Antilliaans voetbal elftal, voor het eerst gevuld met jongens die in Nederland spelen, en waarvan sommigen Curaçao alleen maar kennen uit de vakantiefolders, moest zich kwalificeren voor de volgende ronde om uitzicht te behouden op het Wereldkampioenschap Voetbal in 2010 in Zuid-Afrika. Ruim 10.000 supporters, bijna zonder uitzondering gekleed in een wit T-shirt van één van de sponsors van de Voetbal Unie waren getuigen van een 2-0 overwinning van ‘hun’ jongens in een kolkend SDK-stadion. De collega’s van de heren voetballers uit Nicaragua werden diep in de tweede helft vernederd door truukjes die je doorgaans alleen op het pleintje voor je huis gedaan ziet worden. Deze speelse benadering kon niet rekenen op ieders bewondering, maar dat deerde Orlando Smeekes, de links-buiten van de Antillianen niet:

04 - Smeekes.mp3


Aanvoerder Tyrone Loran, voor het eerst op Curaçao, keek zijn ogen uit. Hij is wel wat gewend, want hij speelt bij NAC en juist die club staat bekend om haar avondje Breda. Een avondje waar het soms heet toe kan gaan....dacht Loran, want hij was nog nooit in Willemstad geweest:

05 -Loran.mp3
Van een schreeuw van een hele andere orde dan die van een vol stadion waren onze drie expeditiegangers naar Antarctica getuige. De drie Curaçaoenaars zijn twee weken te gast op de Zuidpool om de effecten van Global Warming te aanschouwen. En dat kregen ze op een presenteerblaadje aangereikt:

06 – Yvette.mp3

Onze drie landgenoten komen zondag weer thuis en hopen op eenzelfde onthaal als de jongens van het Antilliaans voetbal elftal op HATO. Al was het alleen maar omdat Global Warming geen bijzaak in het leven is:
07 – Aankomst.mp3

Wie er iets aan wil doen is in ieder geval Femke Halsema. Ze was vorig jaar op bezoek op Curaçao en kon haar ogen en neus niet geloven toen ze zag dat ons Pareltje van Schottegat met 5 fakkels de horizon aan het bijlichten was! Prompt stelde ze – bij terugkeer aan de rand van Pernis - vragen in de 2e Kamer en werd deze week bediend met antwoorden uit de pen van Ank Bijlveld. Deze bewindsvrouw omzeilde alle moeilijkheden door Femke te wijzen op de verschillende verantwoordelijkheden van verschillende overheden. Het handige van al die verschillende bestuurslagen, ook wel kastje en muur genoemd, is dat je daar bezorgde politici tussendoor kan laten pingpongen en dat pikte Halsema natuurlijk niet:

08 – Femke.mp3

SMOC, de milieubeweging waarnaar Femke Halsema verwijst wist natuurlijk allang dat het goed fout zit met de ISLA, maar heeft wel geleerd om dat in nette politieke taal te zeggen:

09 – smoc.mp3

Een hele andere luchtvervuiler is de luchtvaartindustrie en de vliegmaatschappijen. Gelukkig dragen die regelmatig hun steentje bij door vluchten te vertragen of helemaal te annuleren. Deze ‘mileumaatregel’ noemen ze in de wandelgangen ‘overmacht’:

10 – Overmacht.mp3

Wat wel onder overmacht geschaard kan worden, is de registratie van 3000 tot 3500 pitbulls en pitbulachtigen op Curaçao. Hondenbezitter moeten hun diertjes namelijk verplicht steriliseren en chippen, een mooi woord voor merken, maar de verplichtie registratie daarvan, zodat de overheid ook kan controleren is nog niet mogelijk, omdat de formulieren nog niet gedrukt zijn:

11 – Dieren.mp3
Wel, vanaf vannacht kunnen onze familie, vrienden en kennissen in Nederland daar gelukkig een uurtje langer over slapen. De zomertijd gaat weer in en dat betekent weer 6 uur tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao.

Het is dan wel de hoop dat Yvonne Timmerman-Buck, voorzitter van de Eerste Kamer haar klokje gelijk gaat zetten, anders komt de streefdatum van 15 december, als Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk wordt, wellicht in het geding. Gelukkig is zij daar zelf optimistischer over:

12 – yvonne.mp3

En dat is dan weer hetzelfde positivisme als waar het Antilliaans voetbal elftal deze week mee aankwam op HATO. Daar kunnen Nederlanders nog wat van leren volgens de Bondscoach:

13 – Leen.mp3
En in die woorden ligt een mooie opdracht voor volgende week!
Ik wens u allemaal een fijn weekend en een BON SIMAN!