Laat de soep even afkoelen...

Deze column is te beluisteren op Radio Hoyer op zaterdagmiddag om 17.15 (23.15 NL-tijd) of daarna via deze link.


Mijn stelling van deze week is dat mensen een apart soort op deze wereldbol zijn, die functionele en emotionele relaties met elkaar aangaan en deze voortdurend met elkaar verwisselen. Het scheiden van deze twee is voor het gros van ons soort verdomd moeilijk, vaak onmogelijk.
We gaan relaties met elkaar aan, en als we boos worden, verbreken we die weer. Soms slaan we er op, bij andere gelegenheid delen we keurig mee dat het niet meer gaat.

In de politiek en het zakenleven is de veelgehoorde opmerking dat ‘we’ alleen maar een zakelijke relatie met elkaar aangaan, wat mij betreft dan ook een onnozele. Elke relatie heeft een emotionele component, die we weliswaar goed kunnen maskeren, maar die toch vaak, zo niet altijd volledige controle uitoefent op ons handelen.

De afgelopen week hebben de heren en dames politici, maar ook het bedrijfsleven en andere samenwerkingsveranden hun uiterste best om mijn stelling van deze week te onderbouwen.

Hoogtepunt was wel de scheiding tussen de Alliansa Pattriotiko en de Democratische Partij in de persoon van Norbert George. De Alliansa is een gelegenheidshuwelijk van alle oppositiepartijen, die in het kader van de staatkundige vernieuwing de krachten hebben gebundeld om het hoofd te kunnen bieden in de driehoeksverhouding met de coalitie van Emily De Jongh-Elhage. Op haar beurt heeft de regering van Emily weer een intense verhouding met Nederland, al was het maar vanwege de dikke portomonnaie, die in Nederland op dit moment links van het midden wordt gedragen.
We moeten er dan ook niet vreemd van opkijken, dat deze polygame constructie een emotionele boventoon voert in het nieuws van alle dag.

Afgelopen week liep de relatie tussen de Alliansa en Norbert George op de klippen. Dit vanzichzelf al polygaam opgezette huwelijk liep stevige averij op omdat één van de partners, Nelson Pierre van de NPA, losse handjes heeft en ook verbaal niet bepaald verzoenende taal uitspreekt. En dat werkt niet, als je samen het bed wil delen. Zoals wel vaker met scheidingen, zagen buitenstaanders het al eerder aankomen.

Mijn stelling dat alles emotie is, werd na afloop van de aankondiging tot scheiding, meteen , zei het enigszins ongeloofwaardig - ontkrachtigd door Norbert George. Hij zag geen opluchting of teleurstelling: de DP had gewoon een zakelijke beslissing genomen. In hetzelfde gesprek bevestigde de leider van de Democraten overigens wel weer, dat emotie alles bepaald, want slaan en verbaal/aggresief optreden is emotie en dat was dan ook de reden om uit de Alliansa te stappen.
Stanley Heereveen, de secretaris van de partij heeft het wel door en vertrouwd op de leeftijd van de partij om pragmatisch de breuk met de Alliansa te overleven. In huiselijk termen, kun je zijn keuze scharen onder te term: scheiding van tafel en bed. Niet meer samen, maar toch een beetje en eten van twee walletjes. De relatie blijft immers polygaam.

Welke relatie wij ook aangaan of ontbinden, één ding is wel duidelijk: de relatie aller relaties, die tussen Nederland en Curaçao, staat onder grote druk. De boedelscheiding mag dan wel duidelijk zijn, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan struikelen extreme partijen over elkaar die vinden dat de tafel-bed constructie van coalitie en Balkenende van tafel moet. Een groter bewijs van emotionele betrokkenheid is er niet. Het is net een echte scheiding.

De verharding in de Nederlandse politiek ten aanzien van Curaçao kan niet beter verwoord worden dan door Hero Brinkman. Ank Bijleveld, staatsecretaris van Koninkrijkszaken verwoordde de gevolgen van deze verharding op de Wereldomroep. En Brinkman bevestigde haar lezing direct voor onze microfoon.

Dat relaties ook bijgestuurd kunnen worden, werd deze week bewezen door de Onderwijswereld. Haar relatie met het funderend onderwijs heeft 6 jaar geduurd en deze relatie is toe aan nieuwe inzichten en stimuli. De taal binnen het funderend huwelijk, het Papiaments voldoet niet langer en wordt – tot opluchting van velen ingewisseld voor het Nederlands. De kinderen uit dit huwelijk bleken namelijk nogal een achterstand te hebben opgelopen. De onderwijs directeur van het Rooms Katholieke Centrale Schoolbestuur zou het als relatiebemiddelaar niet slecht doen. Zij bepleit om niet te kijken naar wat er niet goed is gegaan, maar om te concentreren op wat er wel goed is: is het glas in de relatie half vol of half leeg? Een klassiek dilemma.

Vroegtijdige beëindiging van verhoudingen en relaties begint dus al op school. Eén van de grootste problemen van onze samenleving is het fenomeen van drop-out. Nog voor het behalen van het diploma nemen veel leerlingen afscheid van hun relatie. Met name jongens hebben dus moeite met commitment. Eén telefoontje naar een willekeurige school op Curaçao was voldoende om een spiegel voor onze gemeenschap te houden. Jongens doen niet veel.

Het lijkt de grote mensen wereld wel, daar op school. Die grote mensenwereld is duidelijk waarneembaar in een andere driehoeksverhouding die deze week spannende tijden doormaakte, namelijk, die van de Overheid en het St Elisabeth Ziekenhuis met een toekomstige geldschieter. De ene partner, het SEHOS, weet nog niet met wie er getrouwd moet worden, de andere partner wil alvast een huwelijksdatum prikken.

De Verening Bedrijfsleven Curaçao is een betrouwbare partner, waar het gaat om aanklachten tegen de overheid. Wekelijk wordt de pers belaagd met persberichten die de overheid manen rekening te houden met de belangen van het bedrijfsleven. Zo heeft de minister van Economische Zaken per decreet bevolgen dat aanstaande vrijdag 2 mei een vrije dag moet zijn, zonder het bedrijfsleven daarover te consulteren. De VBC vindt het handelen van haar partner zelfs illegaal, maar ziet een gang naar de rechter niet nodig. De soep wordt blijkbaar minder heet gegeten dan opgediend.

En dat is binnen elke relatie natuurlijk wel vaker het geval. De soep worden zelden zo heet gegeten als dat hij opgediend wordt. Een beter bewijs voor de correlatie tussen, en uitwisselbaarheid van zakelijk/functionele aspecten en emotie in de relaties die wij met ons allen aangaan is er mijns inziens niet.

En dat is wederom een mooie boodschap voor de volgende week: laat de soep eventjes afkoelen, dan smaakt hij veel beter: Bon Siman!