Nationaal Jeugdcongres Suriname 2008

Toespraak Dhr. Gwendell Mercelina, Jr.


FAWAKA,
Goedemorgen,

Dames en heren,

Het is voor mij een eer om vandaag, namens de jongeren van Curaçao, Miluska Hansen (Jeugdparlamentarier Curaçao) en als voorzitter van Hoben Goberna, het Jeugdparlement van Curaçao, het woord tot jullie te richten.

“A libi fu tide nanga un dren fu tamara”.
Als mens hebben wij allemaal idealen waarvoor we staan, ook voor een land, daarom zijn we een onlosmakelijk deel van het land waar we geboren zijn en waar we van houden. Hiervoor willen we pleiten, houd van je land en vecht voor een betere en rechtvaardige samenleving.

Dankzij het fanatastische initiatief van dit congres, kan Suriname haar jeugd stimuleren om uittegroeien tot echte Surinamers die van het land houden en die willen bouwen aan een goede toekomst voor iedereen, ongeacht ras, achtergrond, cultuur of godsdienst.
De jeugd is de sleutel in dit proces.
Daarom zijn we ook hier samen om bij te dragen aan de ontwikkeling van een open en uitgebalanceerde samenleving voor iedereen.

Wij jongeren zijn nu eenmaal het hede en de toekomst.
Wij uit Curaçao zijn hier om te informeren en geinformeerd te worden, bewust gemaak te worden van de processen zoals die zich hier afspelen. En wij willen deze informatie meenemen naar Curaçao om vergelijking te kunnen trekken tussen onze landen.

Door informatie, respect en uitwisseling kunnen we groeien naar een betere toekomst.

Als President van Hoben Goberna,
Heb ik in mijn BeleidsPlan getiteld “Nation building through the youth” alle projecten samengevat, die we willen ondernemen om onze samenleving via de jongeren aan te pakken en te verbeteren. Het vormgeven van aan een betere samenleving via de jongeren is een noodzaak. Waarom via de jongeren? Want wij als jongeren zijn degenen die deze samenleving zullen leiden in de toekomst.
De weg die de Surinaamse jongeren aan het uitstippelen is loopt ook via het proces van Nation Building through the youth, naar het struktureren en opbouwen van een nieuwe natie, een nieuwe samenleving.
Doormiddel van samenwerking tussen de jongeren, dat in Suriname plaatsvindt, word Suriname het land dat jullie voor ogen hebben!
Ik zie dat gebeuren door het ontwikkelen van zelfstandige jongeren met een onafhankelijke mentaliteit.
Samenwerking tussen de jongeren is essentieel.

Suriname: een land met verschillende mensen, diverse culturen, een land waar de bevolkingsgroepen in harmonie en eenheid met elkaar leven.
Dat is jullie kracht en schoonheid, jullie zeggen zelfs ook vaak “eenheid in verscheidenheid”.

Jullie hebben in grote mate aan culturele diversiteit, dit gegeven moet een centrale plaats en waardering krijgen binnen deze gemeenschap. Wij als jongeren zullen dit ideaal voortzetten.

Een successvol congres toegewenst namens alle jongeren van Curaçao.

“Knowing is not enough, we must apply. Willing is not enough we must do.“

WO MITI,

Gwendell Mercelina, Jr.
President Hoben Goberna, Jeugdparlement Curaçao