Verdragsonderhandelingen Antillen en VAE vanmorgen in Den Haag van start

bron: Antillenhuis

Op het Antillenhuis te Den Haag zijn dinsdagmorgen de verdragsonderhandelingen tussen de Nederlandse Antillen en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) van start gegaan. Het gaat hier om een fiscaal verdrag ter vermijding van dubbele belasting. De Nederlandse Antillen is het eerste land in het gehele Westelijk Halfrond met welk de VAE een fiscaal verdrag onderhandelt.

Staatssecretaris van Financiën, dhr. Alex Rosaria over de onderhandelingen met de VAE: “Een verdrag met de Verenigde Arabische Emiraten zal nieuwe en interessante mogelijkheden creëren voor de lokale internationale financiële sector. Dit met name gelet op de brugfunctie die Curaçao naar Zuid Amerika toe vervult”.

Achtergrondinformatie
Het is algemeen bekend dat de VAE weinig tot geen belasting heft (m.u.v. de bancaire- en oliesector), dus kan de vraag rijzen waarom het van belang is voor de Nederlandse Antillen om een verdrag met dit land aan te gaan ter vermijding van dubbele belasting.

Op de eerste plaats heeft de VAE aangegeven dat zij in de toekomst wel zal kunnen overgaan tot het heffen van belasting. Op de tweede plaats, en heel belangrijk is dat een fiscaal verdrag een goed instrument is om investeringen van de VAE naar de Nederlandse Antillen te stimuleren. Volgens een artikel van de internationale belastingkenner, dhr. Marshall Langer (2006), heeft de VAE private sector meer dan US $ 600 miljard beschikbaar voor het plegen van investeringen. Dus daar gaat het om. Het aantrekken van investeringen uit de VAE.

Ons land is het eerste in het Westelijk Halfrond met welk de VAE een fiscaal verdrag ter vermijding van dubbele belasting (DTA) onderhandelt. De gekozen strategie van onze internationale financiële sector, een brug zijn naar de markten van Zuid Amerika, maakt ons land aantrekkelijk voor de VAE. Het feit dat wij binnenkort, 10 juni 2008, een verdrag zullen tekenen met Spanje (via Spanje zijn veel constructies mogelijk met Zuid Amerika) en later dit jaar nog met Mexico, maakt ons land interessant voor de VAE. Nadruk zal ook zijn om dit jaar nog een verdrag te onderhandelen met Colombia en afgevoerd worden van de zwarte lijst van Brazilië. Zowel Colombia en Brazilië zijn landen met enorme potentieel.

De VAE heeft een aanzienlijk netwerk van fiscale verdragen. Zij heeft verdragen met o.a. Maleisië, Indonesië, Nederland, Luxemburg, België, Finland, Armenië, Wit Rusland, Libanon en Egypte.