Anti-Nederlands geweld op Curaçao

bron: RNWO & HOYER 2

De Curaçaose overheid gaat hard ingrijpen bij demonstraties die uit de hand dreigen te lopen of gewelddadig worden. De behandeling door de Eilandsraad van de Algemene Maatregel van Rijksbestuur over het tijdelijk financieel toezicht door Nederland heeft de afgelopen weken geleid tot veel protesten op straat, onrust en blokkades op Curaçao. Regelmatig werden anti-Nederlandse leuzen geroepen die zich ook keerden tegen de aanwezigheid van Europese Nederlanders op Curaçao. Minister van justitie David Dick en het Openbaar ministerie staan achter stevig ingrijpen.

"Nederlanders moeten oprotten naar hun eigen land", luidde het tijdens demonstraties. "Wij mogen dáár niet zijn, dus jullie mogen hier ook niet zijn!" Nadat donderdag een zeer krappe meerderheid in de Eilandsraad akkoord ging met tijdelijk financieel toezicht, sloeg op straat de vlam in de pan. Eén blanke Curaçaoënaar raakte zwaar gewond toen een groep betogers café De Nachtwacht in Willemstad belaagde, waar veel studenten uit Nederland uitgaan. Daarbij werd met stenen gegooid, vuurwerk afgestoken en een auto omver gegooid. Het merendeel van de studenten kon zich tijdig uit de voeten maken.

Racistisch
Voor minister van Justitie Dick zijn inmiddels ‘de grenzen van de democratie bereikt', maar echte zorgen hoeven Europese Nederlanders zich volgens hem niet te maken. "Het is een kleine groep die aandacht wil en daarom oneigenlijke middelen gebruikt, zoals racistische uitdrukkingen. De groep wordt steeds kleiner en we treden met harde hand op, dus ik verwacht dat het op korte termijn ophoudt."

Gezaghebber van Curaçao Lisa Dindial waarschuwt wel iedereen om voorzichtig te zijn."Er is inderdaad een hele kleine groep die vijandig is; ik hoop dat die zich heel gauw bezint."
Dindial heeft de verantwoordelijke minister, het Openbaar Ministerie en de politie bijeen geroepen voor overleg en wendde zich in een televisie-interview ook direct tot de bevolking. "Ik heb mensen gevraagd na te denken over waar ze mee bezig zijn. Rassendiscriminatie wordt hier niet geaccepteerd en tegen indicaties daarvoor wordt hard opgetreden."

Aliansa Patriotiko
De gezaghebber legt de verantwoordelijkheid voor de onrust bij een deel van de oppositie. "Het moge duidelijk zijn dat Aliansa Patriotiko inderdaad een aantal activiteiten heeft georganiseerd en mensen heeft opgeroepen daarin te participeren. Maar niet alle oppositieleiders hebben gisteren opgeroepen tot demonstratie." Dindial heeft de kwestie nog niet besproken met Pueblo Soberano-voorman Helmin Wiels.

Uitsluiting
Maar Norbert George van de Democratische Partij, dat zich inmiddels heeft afgewend van Aliansa Patriotiko, legt ook een grote verantwoordelijkheid bij de coalitie. "Ik verafschuw vooral de agressieve incidenten, maar ik keur ook de wijze waarop de coalitie nu omgaat met de nieuwe staatkundige structuur af. We waarschuwen al langer: betrek alle groepen erbij, laat ze participeren. Als je groepen gaat uitsluiten creeër je problemen. We beschuldigen steeds één kant maar we weten donders goed dat de andere kant zijn verplichtingen niet nakomt," aldus George.