Antillen pakt voor het eerst een punt op Haïti

bron: De Gelderlander

NIJMEGEN/WILLEMSTAD - Terwijl de nationale voetbalploeg van de Nederlandse Antillen gisteren bij terugkeer op Curaçao luidt bejubeld werd door de lokale bevolking, probeerde Leen Looyen het optimisme enigszins te temperen.

Een moeilijke opgave, want na de 0-0 tegen Haïti verwacht iedereen dat zijn keurkorps het karwei zondag in de thuiswedstrijd afmaakt en zich voor het eerst in de historie zal plaatsen voor de pré-poulefase van de WK-kwalificatie 2010.

"Maar zo ver is het nog niet", wist de bondscoach uit Berg en Dal. "Want als ik eerlijk ben, was Haïti vooral na rust beter dan wij. De eerste helft ging nog wel, waren we minstens gelijkwaardig. Maar daarna hebben we slecht gespeeld. Echt een complete teleurstelling. Geen kans meer gecreëerd. Dat het 0-0 bleef hebben we te danken aan Wencho Farrell (doelman van zaterdag eersteklasser HCSC, red). Hij hield ons op de been. Drie keer kwamen ze alleen op hem af, maar steeds kreeg hij er een handschoen achter."De omstandigheden op Haïti waren zwaar geweest. "We speelden op het heetst van de dag, om drie uur 's middags. Omdat, zoals ze daar beweerden, de lichtinstallatie kapot was. Volgens mij was het wel 35 graden. Ik heb het nog nooit zo warm gehad. We speelden ook nog eens op een verouderd hockeyveld. Echt heel slecht. Daar worden in Europa echt geen wedstrijden meer op gehouden.

"Maar vooral de povere staat waarin Haïti verkeert, had een verpletterende indruk bij Looyen achtergelaten. "De mensen zijn er zo geweldig arm. Dat wil je niet weten. En dan reden wij nog door de hoofdstraten!

"Desalniettemin had de tegenstander een gretige indruk achtergelaten. "Een jonge ploeg met een enorme wedstrijdhardheid", analyseerde de bondscoach. "Je kon merken dat zij zo uit de competitie kwamen en verschillende spelers bij ons al een tijdje geen wedstrijden meer gespeeld hadden." Ook daarom denkt hij dat het zondag in de thuiswedstrijd nog een dubbeltje op zijn kant gaat worden. "Jongsma en Cijntje zijn geschorst. Kregen op Haïti allebei hun tweede gele kaart in de ronde."Intussen hoopt hij dat zijn aanvoerder morgen arriveert op Curaçao. "Robin Nelisse is belangrijk voor deze ploeg", weet Looyen. "Maar hij heeft last van zijn achillespees. Dinsdag (vandaag, red) wordt hij bij Salzburg nog een keer getest. Houdt Robin het een helft vol, reist hij de volgende dag af. Lukt het niet laten ze hem ook niet gaan. Ik hoop echt dat hij fit is. Met of zonder Nelisse. Dat scheelt een slok op een borrel."