De onafhankelijkheid van Curaçao

bron: nieuwsbrief Freemont Group

Op dit moment is Aruba nog het enige land dat een autonome status heeft binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De overige eilanden maken deel uit van de Nederlandse Antillen en kennen een zelfstandig fiscaal beleid. Hier komt echter verandering in. Sint-Maarten en Curaçao zullen ook de ‘status aparte’ krijgen, met als gevolg dat deze eilanden autonoom resp. zelfbeschikkend worden. De BES-eilanden zullen in de toekomst doorgaan als Nederlandse gemeentes en krijgen naar waarschijnlijkheid de status van UPG (Ultraperifeer Gebied), waardoor zij een onderdeel zullen worden van de Europese Unie. Hoewel de staatkundige herstructurering gepland staat voor 15 december 2008, wordt verwacht dat deze zal worden uitgesteld tot 1 januari 2010.

De herstructurering betekent dat de Nederlandse wetgeving in de BES-eilanden wordt geïmplementeerd, en mocht het UPG-status worden verleend, zal dus mogelijk moeten voldoen aan de Europese maatstaven. Bij de herstructurering neemt Nederland de huidige staatschuld van 2,5 miljard van de Nederlandse Antillen over. De Nederlandse Antillen zijn momenteel erg actief op het gebied van verbetering van het fiscale vestigingsklimaat. Zo zijn er onlangs onderhandelingen begonnen met Dubai (VAE) omtrent de opstelling van een belastingverdrag. Soortgelijke onderhandelingen zijn komend jaar gepland met onder andere Zweden, Denemarken, IJsland, Finland, Groenland en de Faeröer eilanden.

Wat betekent de verandering voor de politieke stabiliteit van Curaçao? Kan het eiland op eigen benen verder? Curaçao stuurt aan de wereld een duidelijk en zelfverzekerd signaal door de huidige fiscale wetgeving voort te zetten. De economie van het grootste eiland van de Nederlandse Antillen is sterk afhankelijk van het toerisme en de financiële dienstverlening. Mede door de jarenlange ervaring als offshore jurisdictie staat de kwaliteit van de financiële dienstverleningssector op hoog niveau. Curaçao biedt bovendien een aantal interessante fiscale instrumenten. In 2001 heeft de Nederlands Antilliaanse overheid een wet aangenomen die de economische activiteiten op de eilanden moet stimuleren.

Om dit te bewerkstellingen biedt men interessante belastingfaciliteiten aan bedrijven die zich binnen de E-Zone vestigen en hun activiteiten richten op landen buiten de Nederlandse Antillen. Bedrijven die aan de eisen voldoen en de E-Zone status hebben verkregen, betalen tot 2026 maar 2% vennootschapsbelasting en dit is bij wet vastgelegd zodat ondernemingen hier rechten aan kunnen ontlenen. Indien de aandelen van een E-Zone onderneming worden gehouden door een Nederlandse BV dan kan de Nederlandse BV opteren voor de deelnemingsvrijstelling waardoor de winst na belasting van de E-Zone onderneming tegen het nul tarief (0%) kan worden uitgekeerd aan de Nederlandse BV.

Een E-Zone onderneming kwalificeert namelijk voor de Nederlandse deelnemingsvrijstelling en daardoor wordt het uitgekeerde dividend niet meegenomen in de belastbare winst van de Nederlandse BV (moedermaatschappij). Op de Nederlandse Antillen is geen dividendbelasting van kracht. Een E-Zone onderneming kan de winst na belasting vrij uitkeren aan de aandeelhouders. Indien de aandelen van een E-Zone onderneming worden gehouden door een SPF dan kan de winst na belasting van de E-Zone onderneming tegen het nul tarief (0%) worden uitgekeerd aan de SPF. De SPF mag het verzamelde vermogen belastingvrij uitkeren/schenken aan een begunstigde. Indien deze uitkering/schenking plaatsvindt aan een Nederlandse begunstigde is er, onder voorwaarden, geen schenkingsrecht verschuldigd, maar bovenal is er geen belasting in Box 1 verschuldigd omdat het namelijk geen bron van inkomen is, zoals loon uit een dienstbetrekking of winst uit onderneming. Het ontvangen vermogen moet enkel vermeldt worden in Box 3, waardoor de belastingdruk slechts 1,2% bedraagt.

Freemont nodigt u uit om uw kennis te vergroten over de fiscale voordelen van de Nederlandse Antillen. Regelmatig organiseren wij voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in de belasting besparende mogelijkheden van Curacao een gratis seminar. Het eerste volgende seminar wordt gehouden op dinsdag 15 juli om 13:30 uur in Deventer. Om u in te schrijven dient u uw contactgegevens te mailen naar seminar@freemontgroup.com U ontvangt dan van ons een bevestiging met het programma.