Charles do Rego spreker op Herdenking Slavenopstand o.l.v. Tula in Amsterdam

bron: Simpla

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), organiseert op zondag 17 augustus de nationale herdenking van de grote slavenopstand die in 1795 plaatsvond op Curaçao o.l.v. Tula.

Keynote speaker tijdens deze herdenking is sociaal-geograaf en historicus drs. Charles do Rego, die speciaal voor deze gelegenheid overkomt uit Curaçao. Naast deze keynote speech is er een gevarieerd cultureel programma.

De herdenking vindt plaats van 18.30 tot 21.00 uur in de Muiderkerk te Amsterdam.

Ik strijd om weer mens te zijn! Mi ta lucha pa mi humanidat! Met dit thema herdenkt het NiNsee in 2008 de strijd van Tula en de zijnen. Laat de strijd van Tula een inspiratie zijn voor eenieder die strijdt voor menselijke waardigheid. Charles do Rego zal in zijn speech Tula, inspiradó -de vrijheidsidealen van een Curaçaose verzetsleider- ingaan op de omstandigheden op Curaçao in de 18e eeuw, die van invloed zijn geweest op de strijd van de slaven o.l.v Tula.

Premier Balkenende opende zijn speech tijdens de 1 juli herdenking met een citaat van Tula: "Wij verlangen niets anders dan onze vrijheid". Charles do Rego zal Tula's woorden en strijd in hun historisch en toekomstig perspectief plaatsen. Dhr. do Rego is een van de pioniers in het vragen van aandacht voor de geschiedenis en in het herdenken van Tula op Curaçao.

Reeds in de jaren zeventig deed hij onderzoek naar de plekken op Curaçao die van belang waren tijdens de Grote Slavenopstand. Hij legde op deze wijze de basis voor Ruta Tula, een tocht langs alle belangrijke locaties van de opstand. Begin twintigste eeuw werden op Curaçao gepeperde meningen geschreven op kleine vlaggetjes die men op straat aan de man bracht: de Banderita.

We herleven deze traditie met de voordracht van banderitas door vier persoonlijkheden uit onze gemeenschap: OCAN-voorzitter Glenn Helberg, dichteres Nkosazana Illis, taaldeskundige en voordrachtkunstenaar Igma van Putte en jongerenactivist en muzikant Rinchemar Martina. Marven Snijders, op Curaçao bekend als muzikaal directeur van de theaterproductie Kolowawa Caribe, stelde speciaal voor deze herdenking de Afro-Caribische band Mi Kueru i Rais samen die speciale composities ten gehore zal brengen. Mode- en theaterkostuumvormgever Laurindo Andrea draagt zijn monoloog M'a topa Tula voor als hedendaags eerbewijs aan de grote leider. De presentatie van de avond is in handen van Nathaly Mercera, voormalig vice-voorzitter van het Haags Antilliaans Arubaans Beraad (HAAB) en projectleider bij het Haags emancipatiebureau Importante.

Zondag 17 augustus 2008, 18.30 - 21.00 uur
Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, Amsterdam.