30 augustus laatste uitzending Tambú

bron Tambú/NPS

Op 30 augustus aanstaande vindt de allerlaatste uitzending plaats van Tambú, het programma voor Antillianen en Arubanen in Nederland. Meer dan 30 jaar heeft het programma bestaan. Begonnen als een muziekprogramma met mededelingen over culturele activiteiten voor Antillianen en Arubanen heeft Tambú zich vanaf eind jaren zeventig ontwikkeld tot een journalistiek programma met nieuws en actualiteiten uit de Antillen en Aruba en uit de gemeenschap in Nederland. Sinds enkele jaren was Tambú dankzij internet ook op de eilanden te beluisteren. Het Curaçaose radiostation Radio Direct zond regelmatig grote delen of zelfs de hele uitzending uit. Tambú voorzag dus ook op Curaçao in een behoefte aan informatie over Antillianen en Arubanen in Nederland.

In de laatste uitzendingen in de maand augustus wordt er voornamelijk teruggeblikt op meer dan 30 jaar Tambú. Dat gebeurt met mensen, ook oud medewerkers, die een bijdrage hebben geleverd aan de uitzendingen. In de voorlaatste uitzending op 23 augustus komen de vaste luisteraars aan het woord. In de laatste uitzending op 30 augustus blikken de vaste correspondenten op Curaçao Hubert Paulina en Ivy Doorstam, Toko Winklaar op Aruba en Eddie Williams op St. Maarten terug op hun jarenlange medewerking aan Tambú. In deze uitzending zijn natuurlijk ook de andere vaste medewerkers en oud-medewerkers voor het laatst te horen. Zoals Marlon Reina, Romeo Hoost, Ronald Muyden, Morela Felicia, Favell Maduro , Shòròmbu (pseudoniem voor Egbert Juliana) en Désirée Martis.

De uitzending van afgelopen zaterdag 16 augustus stond bijna geheel in het teken van Désirée Martis. Al bijna 30 jaar werkzaam als verslaggever, redacteur en presentator van Tambú. Een keur aan collega’s heeft zij zien komen en gaan, maar zij bleef. In oktober 2009 zou zij 30 jaar de stem van Tambú zijn geweest. Haar naaste collega’s verrasten haar met een homage, waarin o.m. mensen die ze vaak geïnterviewd heeft, collega’s en oud-collega’s één van haar twee zonen en haar echtgenoot, haar kwaliteiten als journalist, collega, mens en werkende moeder de revue lieten passeren. Désirée was diep ontroerd. Ondanks dat haar collega’s haar probeerden te overtuigen dat er geen tijd was voor nog een ander onderwerp in de uitzending, stond zij er op dat er aandacht moest worden besteed aan de tragische dood van de Arubaanse modeontwerper Percy Irausquin. Een bewijs dat zij haar vak verstaat. Nieuws brengen wanneer het nieuws is. Even nam ze de regie over en las ze een In Memorium voor, dat ze heeft geschreven voor de overleden modeontwerper die ook zij zeer bewonderde.

Begin 2008 maakte de NPS, de omroep die na de NOS, al ruim tien jaar de zogeheten doelgroepenprogramma’s uitzendt, bekend dat er een einde gaat komen aan deze programma’s. Het waren uitzendingen speciaal gericht op Surinamers, Molukkers, Chinezen, Turken, Marokkanen en Antillianen en Arubanen. Deze programma’s werden allemaal in de eigen taal gepresenteerd. Vanaf 1 september komt er een nieuw programma ‘Dichtbij Nederland’ geheten. Een Nederlandstalig programma gericht op de multiculturele samenleving, dat op werkdagen wordt uitgezonden tussen 22.00 en 01.00 uur.