Cft: ‘Hoge druk leidt wel tot resultaten’

bron: CFT

Voor hun derde bezoek aan de eilanden hebben de leden van het College financieel toezicht (Cft) de afgelopen twee weken werkbesprekingen gevoerd met vertegenwoordigers van de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba). Op hun beurt hebben deze vertegenwoordigers hun ervaringen met financieel toezicht gedeeld met hun collega’s van Curaçao, St. Maarten en het Land, waar naar verwachting dit jaar nog financieel toezicht wordt geïntroduceerd. ‘Cft houdt stevig de pas erin, maar de hoge druk leidt uiteindelijk wel tot zichtbare resultaten’, is de gezamenlijke conclusie van de BES-eilanden na ruim acht maanden toezicht door Cft. ‘We moeten wel voorkomen dat de druk te hoog wordt.’

Cft voorzitter de heer Hans Weitenberg stond de pers donderdagmiddag te woord, en nam deze gelegenheid te baat om de website van Cft te lanceren: www.cft.an. Weitenberg: ‘Transparantie is naast onafhankelijkheid en professionaliteit één van onze kernwaarden en ook op deze wijze geven wij daar invulling aan. Alle informatie die openbaar is, zullen wij meteen op onze drietalige website plaatsen.’

Terugkijkend op de afgelopen maanden valt op dat het besef duidelijk is doorgedrongen dat gezonde overheidsfinanciën ten goede komt aan het bestuur. Weitenberg: ‘De eilanden tonen veel bereidwilligheid, al stellen ze ook vast dat er erg veel op hen af komt. Dat erkent en onderschrijft het College ook. Maar zelfs onder die omstandigheden is er in korte tijd vele zaken in positieve zin veranderd. Om enkele te noemen: de begrotingen zijn op tijd goedgekeurd, de achterstand in de jaarrekeningen is voor een groot gedeelte weggewerkt en op Bonaire is een commissie ingesteld voor het opstellen van een gedragscode voor Corporate Governance. Het eindproduct zal te zijner tijd als basis kunnen dienen voor eigen codes voor Saba en Sint Eustatius. Tevens is er een voorstel gemaakt voor één uniform geautomatiseerd administratie-systeem voor alle BES-eilanden, dat vanaf 1 januari 2009 in gebruik wordt genomen.’

De BES-eilanden hebben drie jaar om hun begrotingen sluitend te krijgen, dus in die periode moeten de toegestane tekorten worden teruggebracht tot nul. Tenslotte is de tweede uitvoeringsrapportage inmiddels ingeleverd, die de afgelopen dagen met de eilandgebieden is besproken, in samenhang met de voorbereidingen op de begroting van 2009.

Positieve ontwikkelingen dus. Er zijn echter ook zaken die nog veel aandacht van het College vereisen. Ondanks de hoge tijdsdruk en beperkte menskracht moeten er concrete resultaten worden geboekt. Weitenberg: ‘Er is veel inspanning nodig om de begrotingen binnen de normen te houden, en om het financieel beheer werkelijk op peil te krijgen. Pas dan zijn nieuwe investeringen aan de orde.’ De voorzitter vervolgt: ‘Over de gehele linie moet de kwaliteit omhoog. De begrotingen moeten beter en uitgebreider worden toegelicht.’ Volgens Cft kan ook de belasting inning voortvarender. ‘Er moet versterking komen voor de mensen die de financiële werkzaamheden uitvoeren. De lokale kennis en vaardigheden moeten naar een hoger niveau. De medewerkers krijgen bijvoorbeeld bij de invoering van het nieuwe administratie-systeem een on-the-job training.’ De eilanden gaven zelf ook aan dat behalve de medewerkers van Financiën ook andere collega’s beter in staat moeten worden gesteld om verbeteringen op het financiële vlak te realiseren.

Zoals bekend zal er voor Curaçao, St. Maarten en het Land een eigen vorm van toezicht van toepassing worden. De wettelijke basis daarvoor wordt vastgelegd in een Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB) voor financieel toezicht voor deze drie entiteiten. Deze concept AMvRB die in juni door de eilandsraden en de Staten is goedgekeurd, is ter advisering bij de Raad van State aangeboden. Wanneer deze concept AMvRB in werking treedt, zullen Curaçao en St. Maarten vertegenwoordigers in het College voordragen.

Vooruitlopend op deze uitbreiding van werkzaamheden van Cft wordt het secretariaat de komende maanden uitgebreid met vier nieuwe collega’s. Het College is voorts alvast begonnen met voorbereidende werkzaamheden voor de drie nieuwe entiteiten. Zo gaat Cft in het kader van de schuldsanering adviseren over de begroting 2009. Ook zijn er ontwikkelingen op het gebied van Corporate Governance. Curaçao, St. Maarten en het Land hebben begin dit jaar immers toegezegd om voor 1 augustus 2008 eigen regelgeving voor Corporate Governance klaar te hebben. Aan de betrokken entiteiten is verzocht aan te geven wat de stand van zaken op dit moment is.

De leden van het College zullen de BES-eilanden eind oktober weer bezoeken.


====================================================================
Verschillende toezichtregimes

Na de invoering van de AMvRB zullen er dus twee toezichtregiems zijn: de bestaande voor de BES-eilanden, en een nieuwe, voor Curaçao, St. Maarten en het Land. De wijze van beoordelen is in beide gevallen hetzelfde, maar de procedures verschillen op punten van elkaar. In essentie heeft het College op de BES-eilanden de bevoegdheid om de ontwerpbegrotingen en vastgestelde begrotingen te voorzien van goedkeurende, dan wel afkeurende verklaringen, waarbij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uiteindelijk een door het Cft opgestelde begroting kan vaststellen.

Op Curaçao, St. Maarten en het Land beperkt de bevoegdheid van Cft zich tot het adviseren en het doen van aanbevelingen over de ontwerpbegroting en de vastgestelde begroting. Indien naar het oordeel van het Cft de in de AMvRB vastgelegde normen niet in acht zijn genomen, dan bericht het Cft daarover aan het betreffende Bestuurscollege en de Eilandsraad. Indien er geen wijziging optreedt, dan bericht het Cft hierover aan de Rijksministerraad, die de mogelijkheid heeft om in te grijpen bij de betreffende entiteit. Een mogelijk gevolg is dat de uitvoering van de begroting wordt opgeschort.
====================================================================