‘Global Local’ van Ellen Spijkstra aangeboden op het Antillenhuis

bron: Antillenhuis
Ellen Spijkstra heeft maandagmorgen haar nieuwe boek, ‘Global Local’, op het Antillenhuis aangeboden aan de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, de heer Paul Comenencia.

Ellen Spijkstra is geen onbekende op de Nederlandse Antillen en woont en werkt sinds 1980 op Curaçao. Het eiland is volgens haar eigen zeggen "een permanente inspiratiebron voor keramiek en fotografie". Vormen, beelden en objecten die op het eiland Curaçao te vinden zijn, weet ze uit te lichten en te herscheppen om daarmee een onuitwisbare indruk achter te laten.

Het boek is een initiatief van kunsthistorica Saskia Meijer, die op Curaçao bekend is van de uitgaven van Museum de Stadshof, Nederland. Het boek heet ‘Global local’ omdat volgens Spijkstra Curaçao al ‘global local’ was toen nog niemand van dit begrip zelfs maar had gehoord. “Toen ik in 1980 op Curaçao kwam wonen, vond ik het eiland tegelijkertijd heel erg dorps, vanwege de kleine gemeenschap waar je elkaar steeds weer tegenkomt, alswel zeer werelds door de vele nationaliteiten op het eiland, de vele talen die er gesproken worden en de vele passanten die vanuit alle hoeken van de wereld het eiland aandoen.”

Ellen Spijkstra leeft zelf inmiddels ook in een aantal werelden waarin ze zich bijna overal even vertrouwd voelt. Verschillende taalgebieden zijn voor haar werk belangrijk en ze heeft uiteenlopende professionele bezigheden. Gekozen is om dit in dit boek tot uiting te brengen. Global local bevat 132 pagina’s met ongeveer 100 foto’s. Het boek is Nederlands- Engels- en Spaanstalig en telt bijdragen van Gerard van Buurt (Curaçao), Jimmy Clark (USA), Scott Meyer (USA), Jennifer Smit (Curaçao), Marianne de Tolentino (Dominicaanse Republiek) en Marjan Unger (Nederland). Essays van Jan Brokken (Nederland) en Boeli van Leeuwen (Curaçao) versterken het beeld van de manier van leven op Curaçao, zijn geschiedenis en zijn bijzondere bevolking.

Woensdag 5 november zal op Curaçao in Landhuis Bloemhof de presentatie van Global local plaatsvinden, tegelijkertijd met de opening van een tentoonstelling van foto- ’s en keramische werken.

Zaterdag 30 augustus vond de boekpresentatie reeds in Nederland plaats en wel tijdens de opening van haar tentoonstelling van foto's en keramiek. De expositie in Kleurgamma Downtown in Amsterdam, Hazenstraat 67 (zijstraat Elandsgracht) is te bezichtigen tot en met eind december. Openingstijden zijn van donderdag t/m zaterdag van 13-18 uur of na telefonische afspraak met mevrouw Gonny Wiermans; tel. 020-6655301/4230503..

Global Local
Ellen Spijkstra, keramiek en fotografie

Uitgeverij d' jonge Hond
ISBN 978-90-89100-73-3
prijs € 29,95/nafl. 85,-

te verkrijgen vanaf 30 augustus 2008 in Kleurgamma Downtown, vanaf eind september in de Nederlandse boekhandels, vanaf 5 november op Curaçao.

Bij gebruik van onze foto’s bronvermelding:: Antillenhuis/NES