John Deuss maakt Antillen rijk

bron Quote Net

Het is lekker rente trekken van miljarden dollars, ponden en euro’s. Maar voor de centrale bank van de Nederlandse Antillen (BNA) houdt het gratis geld verdienen op. Nederlandse en Britse autoriteiten hebben een ‘protocol’ opgesteld waardoor curatoren en schuldeisers geld terug kunnen krijgen dat door fraudeurs was gestald bij de First Curaçao International Bank (FCIB), de bank van John Deuss, nummer 23 in de Quote 500 met €1 miljard.

De FCIB is in 2006 onder het beheer gesteld van BNA om te worden ontmanteld, nadat was gebleken dat via Deuss’ bank vele miljarden werden witgewassen. Advocaten en curatoren hebben lang moeten soebatten om hun geld terug te krijgen, want BNA wilde lange tijd niet uitbetalen. De Antilianen stelden dat niet te kunnen, omdat het zwart geld was; als ze het zouden uitkeren, zouden ze kunnen worden vervolgd voor witwassen. Door deze Catch-22 kon BNA rente trekken van de miljarden.

De Britse belastingdienst, die nog vele miljoenen van FCIB moet krijgen, was het wachten beu en nam het initiatief voor het opstellen van het protocol, vertelt de woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Het OM heeft toegezegd dat het BNA niet zal vervolgen als geld wordt uitgekeerd aan curatoren die werken met goedkeuring van de Britse autoriteiten. Een Londense curator van de Britse belastingdienst: ‘Ik verwacht de komende maanden veel betalingen aan mijzelf en andere curatoren.’