Politici van het land Nederlandse Antillen, Nederland en de toekomstige landen Curaçao en St. Maarten hebben overeenstemming bereikt over de consensusrijkswetten politie en financieel toezicht. Met deze afspraken is de weg vrij voor de Ronde Tafel Conferentie (RTC) van 15 december.
Eigen korpsen Curaçao en Sint Maarten
Over de politie is afgesproken dat Curaçao en Sint Maarten een eigen politiekorps krijgen als ze in 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk worden. De twee korpsen gaan samenwerken met het gezamenlijke korps van Bonaire, Sint Eustatius en Saba op het terrein van zware, georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit.
De ondertekening van de besluiten
De op te richten politiekorpsen van Curaçao en Sint Maarten vallen onder de eigen ministers van Justitie. Het korps voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba valt onder het gezag van de Nederlandse minister van Justitie. Naast de drie politiekorpsen voor Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden komt er nog een gezamenlijke politievoorziening, die wordt aangestuurd door een aparte directeur. Het personeel van deze gezamenlijke dienst valt onder de verschillende korpschefs. Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties: "De samenwerking tussen de korpsen moet goed geregeld zijn, de directeur is hierbij belangrijk."
Gedeputeerde Zita Jesus-Leito van Curaçao: "We gaan nu direct uitwerken wat de precieze taak van de gemeenschappelijke voorziening zal zijn en kijken hoe dat werkt. Er komt nog een Memorie van Toelichting waarin deze punten worden aangescherpt. Dit moet 15 december klaar zijn."
Centrale bank
Curaçao en Sint Maarten krijgen één centrale bank in 2010. De twee nieuwe landen zullen ook een nieuwe munteenheid gaan hanteren, maar hoe de valuta gaat heten is nog onbekend. Ggedeputeerde Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten: "Er is overeenstemming bereikt over het benoemen van directeuren en de winstdeling. De verdere plannen daarvoor gaan nu worden uitgewerkt. We hebben niet afgesproken dat alle regelgeving voor 15 december klaar moet zijn."
Schuldsanering
Nederland neemt 1,3 miljard euro (ruim 3,1 miljard Antilliaanse gulden) over van de totale schuldenlast die de Nederlandse Antillen hebben opgebouwd. Ook wordt ongeveer 210 miljoen euro (bijna 500 miljoen Antilliaanse gulden) gestoken in het wegnemen van de betalingsachterstanden.
Positief
Alle betrokkenen zijn blij en tevreden dat het politieke overleg tot een goed einde is gekomen. Premier Emily de Jongh-Elhage: "We wilden dit per se halen om de weg vrij te maken voor 15 december. Een journalist zei: ‘De Antillen gaan nu echt niet meer bestaan'. Dat is een beetje triest, en we gaan dan wel uit elkaar, maar we blijven familieleden. Het waren moeilijke dagen, maar iedereen is positief en alle neuzen wijzen dezelfde richting op."
-------------------------------------------