Reacties op het RTC akkoord

Op Curacao waren gisteren opnieuw demonstraties tijdens de ondertekening van het akkoord over de ontmanteling van het land Nederlandse Antillen. Dat gebeurde rijdens de Ronde Tafel Conferentie (RTC) over de staatkundige hervormingen.

De bijeenkomst moest zelfs verplaatst worden naar de marinebasis op Parera na een bommelding.

Na ondertekening van het akkoord kan nu een begin worden gemaakt voor de vorming van de nieuw landen Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, St Eustatius en Saba, de BES-eilanden worden een bijzondere gemeente van Nederland.

Premier Balkenende van Nederland was naar Curacao gekomen met de opdracht van de Tweede Kamer om geen onomkeerbare stappen te zetten. Zo wordt in Den Haag getwijfeld of St. Maarten wel op tijd klaar is om een status aparte te krijgen.

Luistert u naar de slotwoorden op de RTC van premier Balkenende (3'37").

Premier Emily De Jongh-Elhage kijkt tevreden terug (5'34").

Gedeputeerde van Staatkundige Zaken, Zita Jesus-Leito blikt tevreden terug op de Ronde Tafel Conferentie. Omdat voor haar de bevolking voorop staat, vindt zij het niet meer dan logisch dat het staatkundig proces in april volgend jaar in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd.

Luistert u naar gedeputeerde van Staatkundige Zaken, Zita Jesus-Leito (4'07").

Staatsecretaris van Koninkrijskrelaties, Ank Bijleveld vindt dat de handtekening die gezet is onder de conclusies van de RCT onomkeerbaar zijn, maar dat de wetgeving rond de consensusrijkswetten gewoon door de Kamer moeten worden behandeld.


Voor haar is de RTC een grote stap voorwaarts, en heeft Curaçao maar één kans om het zojuist bereikte resultaat te verzilveren.

Staatsecretaris Ank Bijleveld heeft een 'onomkeerbare' handtekening gezet onder het akkoord (3'55").