Curaçao: keuze tussen natuur en homo's

Twee Duitse ontwikkelaars, Carlo Didillon en Alexander Schwab, hebben een plan uitgewerkt voor de bouw van een luxe homo-resort, de Davion Lagoon, aan de St. Jorisbaai op Curaçao. Het resort zal gevormd worden door vijftien verschillende hotels met ieder een eigen stijl. Dit moet 4812 kamers opleveren en accommodatie bieden aan 9800 gasten.

Amitieus, want dit betekent bijna een verdubbeling van het aantal bedden op Curaçao, die op dit moment al niet bediend kunnen worden vanwege een gebrek aan goed opgeleid personeel.

Volgens de ramingen van het tweetal zal voor de eerste fase van het project 6 miljoen euro nodig zijn en voor de tweede fase 150 miljoen euro. Ter realisatie van de laatste fase moet er 1,1 miljard euro worden binnengehaald. Didillon en Schwab willen internationale investeerders binnenhalen en zijn van plan om langs 28 steden in de vijf continenten te toeren.

Volgens de ontwikkelaars biedt een vestiging op Curaçao veel voordelen: “Curaçao is een reeds ontwikkeld, benedenwinds eiland zonder gevaar voor vulkaanuitbarstingen of aardbevingen, met een goed ontwikkelde import/transport-industrie, een autonome staat binnen het Nederlands Koninkrijk met een Nederlands rechtssysteem, een multi-culturele bevolkingssamenstelling waarbij een tolerante sfeer prevaleert, en een bevolking boven het gemiddelde opgeleid en vriendelijk tegenover buitenlanders.

Curaçao geniet grote populariteit onder Nederlandse homoseksuelen, die tevens een grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van toerisme en restauratie van oude gebouwen. De homoseksuelen zijn welkom en de overheid ondersteunt zelfs een website voor homoseksuelen: www.gaycuracao.com.”

Ondanks dit homo-vriendelijke imago zijn er toch gefronste wenkbrauwen op Curaçao: het geplande gebied is namelijk conserveringsgebied en dus komen niet de homohaters in opstand, maar de natuurliefhebbers. De politiek zegt overigens van niets te weten en stelt zelfs dat een gedeelte van de baai in handen is van twee rijke families. De rest is in handen van de overheid en die zegt nu in ieder geval dat daar niet gebouwd mag worden.

De ontwikkelaars zijn toch wel geschrokken van de commotie en haasten zich nu om te zeggen dat hun plannen niet vastkleven aan het Jorisgebied. Wellicht dat bij een volgend, wellicht zorgvuldiger uitgekozen locatie de anti-homo sentimenten iets meer ruimte krijgen....want zoveel kamers voor homo’s is zelfs voor een gay-friendly island iets teveel......

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'39")