Curaçao geschokt door moorden op straat

Niet alleen Nederland is in de ban van onverklaarbaar en zinloos geweld, ook Curaçao maakt zich zorgen over dodelijk geweld op straat.

Afgelopen week schrok Curaçao wakker van vier moorden in vierentwintig uur. Naar nu blijkt drie criminele afrekeningen en één uit de hand gelopen ruzie.

De afrekeningen gebeurden alle drie in Otrobanda, een oude stadswijk van Willemstad, direct gelegen aan de Annabaai. Twee mannen werden doodgeschoten, één rijdend op een quat, één lopend op straat. Een derde man werd op straat neergeslagen en de keel doorgesneden.

Foto’s van de bloedige resultaten waren te zien in de meeste Papiamentstalige kranten. Zelfs de ‘nette’ Laprensa plaatste foto’s van de slachtoffers op haar voorpagina. Reden: “anders zijn we de enige krant die niet uitverkocht raakt.”

De politie tracht tips te krijgen van de brute moorden, maar stuit op een muur van zwijgzaamheid. Blijkbaar opereren deze criminelen vanuit deze buurt. Een aantla mensen gaf ook aan niet te willen praten uit angst voor represailles.

De golf van geweld kreeg een vervolg op zondag met een gewelddadige overval op het Breezes Hotel. Terwijl 110 Canadese touristen bij het uitchecken aan de balie op hun bus wachtten, liepen twee gehelmde overvallers het hotel binnen, gingen direct op het casino af en mishandelden daar het personeel, toen de kluis niet op tijd open wilde. Uiteindelijk namen de overvallers persoonlijke bezittingen mee van deze medewerkers en scheurden weg op hun skooter. De politie, die net aankwam wist de skooter klem te rijden, waarna één arrestatie volgde.

Curacao is in shock en leeft ook mee met Alphen aan de Rijn. Schotte stuurde gisteren een bericht van medeleven. Net als Mike Eman, premier van Aruba.

Patricia Cronie in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'35")