Curaçaos ziekenhuis op de Intensive Care

Rij defensief, ga niet te laat uit! Blijf weg bij de politie en verzeker je gezondheid goed. De kans dat de artsen van het Curaçaose Sehos hospitaal een correcte diagnose kunnen stellen na een ongeval wordt namelijk steeds kleiner.

Het grootste ziekenhuis op Curacao kampt met kapotte en verouderde apparatuur en luidt nu - opnieuw - de noodklok: er is geen geld om noodzakelijk onderhoud of aanschaf van apparatuur te betalen en dus kan mijn niet de juiste zorg bieden aan de patient.

Tekenbevoegdheid
Opvallend detail is dat de medisch-specialisten dit hebben aangekaart bij de Inspecteur van de Volksgezondheid. Maar hem is door de minister van Volksgezondheid te verstaan gegeven de klachten van de artsen tegen te spreken. Toen de inspecteur de minister antwoordde dat hij dat alleen maar kan als hij onderzoek gaat doen, werd hem zijn tekenbevoegdheid afgenomen.

In gewoon Nederlands: hij mag geen inspecties meer uitvoeren. Jacintha Constancia, de minister kan het zich niet permitteren dat na een eventuele inspectie het Sehos haar deuren geheel of gedeeltelijk moet sluiten. En dus zit de inspecteur thuis met de officiële reden: hij heeft het te druk.

Dosis geluk
Vooral op de afdeling spoedeisende hulp en op de intensive care blijkt nu dat vitaal onderzoek om diagnosis te stellen niet uitgevoerd te kunnen worden. De apparatuur werkt gewoon niet en dus moet het medisch personeel in sommige gevallen afgaan op hun gevoel en ervaring.

De medisch-specialisten hebben nu gezegd dat de patienten elke dag weliswaar de juiste zorg krijgen, maar dat dat vooral afhangt van 'een flinke dosis geluk'.

Dode
Deze penibele situatie heeft in ieder geval al geleid tot een slachtoffer. Een jongeman,die eerder dit jaar een auto-ongeluk kreeg overleed volgens de specialisten omdat de polikliniek geen draagbare röntgenapparatuur heeft.

Met dat apparaat zou volgens een reguliere procedure tijdig zijn ontdekt dat het slachoffer een dubbele klaplong had opgelopen en aan de beademinsapparatuur moest. Waarschijnlijk zou hij nu nog in leven zijn geweest, aldus één specialist.

Nieuwbouw
Hoe het nu verder moet weet niemand. Het cynische is dat de regering volop met investeerders en plannenmakers praat over een nieuw te bouwen ziekenhuis. Terwijl het vervangen van noodzakelijke apparatuur in het huidige oude ziekenhuis een onoverkomelijke barriere blijkt zijn.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'18")