A very Dutch coup!

Vanochtend kopte een Nederlandstalige krant op Curaçao: ‘Dreiging met coup’. Voor wie denkt dat Chavez snode plannen heeft: nee, niet Chavez, maar Donner is Curaçaos' grootste bedreiging.

De coup is zorgvuldig voorbereid door Gerrit Schotte, maar die kreeg halverwege spijt - onder druk van zijn coalitiegenoten - en dus zette de couppleger Donner zijn plannen alleen voort. Enige naïviteit kun je hem, Schotte, daarin wel verwijten, want hij had op zijn klompen aan kunnen voelen dat zijn coalitiegenoten absoluut niet akkoord zouden gaan met een coup. En dus trok Schotte zijn verzoek weer in, maar toen was de vlucht met Rosenmöller al vertrokken.

Voorspelbaar
En dus zijn de reacties vanuit het regeringskamp en de regeringspartijen voorspelbaar. Niet de boodschap, maar de boodschapper moet worden aangepakt en naar de buitenwereld worden de spierballen richting coupplegers weer eens in vol ornaat getoond.

Dit tot ergernis van de voormalige regeringspartijen, die een hechte band met Nederland hebben en de regering Schotte graag ziet vertrekken. Met of zonder coup, dat is niet belangrijk. Als Nederland wil helpen, graag!!

Soep
De ervaring leert dat de soep zelden zo heet gegeten wordt, als dat-ie op tafel wordt gezet. En de soep staat net op tafel. Het paradigma dat Nederland zich met zijn eigen zaken moet bemoeien zal dus uiteindelijk net zo ver weg liggen als de vermeende coup van Donner.

Het Koninkrijk mag ingrijpen, in geval van slecht bestuur, maar zou Nederland daadwerkelijk ingrijpen, dan haalt het zich ontegenzeggelijk een enorme hoeveelheid problemen op de hals. Zou je zomaar onderdeel worden van het probleem.......

Aanwezigheid
Schotte en Donner zullen daarom ongetwijfeld met een tussenoplossing komen. Want geen van beiden heeft baat bij een al te nadrukkelijk aanwezig Koninkrijk overzee. Schotte niet, zoals ik net betoogde, maar Nederland zeker niet. Die heeft al genoeg aan zijn eigen problemen.

Anoush Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'02")