Politur gekocht met een bord linzensoep?

WILLEMSTAD - Een brief van Curaçaos' notoire ingezonden-brievenschrijver Arthur Donker heeft de eilandelijke wereld op z'n kop gezet. In één A4-tje vroeg Donker zich af hoe het toch mogelijk is dat Politur, een politiedienst, ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, een directeur en een zelfs een eigen bankrekeningnummer heeft.'

Het antwoord van directeur Humphrey Josefa (MBA!), hoofd van deze politiedienst in een eveneens ingezonden brief, was even snel als verrassend:
Mij werd gevraagd om geen aandacht noch energie te verspillen aan die zeer gefrustreerde Arthur Donker die blijkbaar niks anders te doen heeft dan de hele dag overal en nergens koffie te lopen drinken en op zijn motorfiets rond te rijden. () Die bastaard geboren en getogen in Mundu Nobo heeft blijkbaar problemen met zijn ‘oorsprong’ en probeert steeds weer Curaçao en zijn bevolking met zijn uitspraken te vernederen.() Voor de algemene ontwikkeling van die domkop het volgende: Politur is een stichting; om precies te zijn. () Dus een advies aan Arthur Donker, probeer één keer in je leven iets goed te doen voor Curaçao; en als het je hier niet bevalt, waarom donder je niet op?
Privékorps
Auw, dat was tegen het zere been. En dan heb ik het niet over deze reactie, maar over de ingezonden brief van Arthur Donker. Hier drukt blijkbaar iemand op de juiste knop. Want de vragen van Donker zijn zeer terecht: hoe kan een onderdeel van een politiekorps een eigen begroting, eigen financiële middelen, en eigen materiaal hebben en dan nog als onderdeel van het politieapparaat fungeren? Terwijl ze geen verantwoordelijkheid schuldig zijn aan de overheid.

Mag ik morgen ook een privé-korps beginnen, vraagt Donker zich af. En brengt dit niet het risico mee, dat de politie alleen nog maar optreedt als anderen dan de belastingbetaler voor hen gaat betalen? Moet de burger straks ook apart betalen voor ‘Pa Protega i Sirbi’?

Tweede korps
De reactie van deze Josefa geeft voer aan de gedachte dat er inderdaad iets niet pluis is met deze politieconstructie. In ieder geval wordt een discussie hierover niet getolereerd. Een paradigma die tot voor kort het exclusieve monopolie was van drie advocaten en een hoofdredacteur. Of is er een relatie? Lees de brief van Josefa en zoek de tien verschillen.

Even in het archief gegraven en dan wordt inderdaad wel erg snel duidelijk, dat er iets vreemds aan de hand is: Volgens Josefa moet Politur een onafhankelijk korps worden met eigen agenten en een eigen begroting. Een tweede korps, naast de door de overheid geleide Korps Politie Curaçao (KPC). Met dit verschil: Politur is alleen verantwoording schuldig aan zijn eigen stichtingsbestuur en niet aan de overheid. Politiezorg lijkt te koop op Curaçao...

Linzensoep
Ik bibber bij de gedachte dat een man met zo'n kort lontje als de heer Josefa, straks korpschef is van een privélegertje. Compleet met opsporingsbevoegdheid en een geweldsmonopolie. Tegenspraak niet geduld, anders donder je maar op, bastaard!

Humprey Josefa was een naaste medewerker van Justitieminister Nelson Navarro, toen hij met het Politur-idee op de proppen kwam. Je mag toch hopen dat Navarro zijn eerstgeboorterecht niet verkocht heeft voor een bord linzensoep?
---------------