Gumbs troeft Schotte af in zaak Veiligheidsdienst

WILLEMSTAD - Gerrit Schotte en Elmer 'Kadè' Wilsoe wilden in oktober 2010 af van Edsel Gumbs. Het interim-hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao. Om dat te bereiken verzonnen de voormalige premier en de minister van Justitie argumenten die, in de door Gumbs aangespannen rechtszaak, resoluut door rechter Maroeska Scholte van tafel zijn geveegd. Dat gebeurde al vier keer eerder in een voorlopige uitspraak, maar nu is het vonnis definitief.

Uit de uitspraak komt een beeld naar voren dat Schotte en Wilsoe, Edsel Gumbs welbewust hebben willen beschadigen, om hem op die manier op een zijspoor te kunnen zetten. De rechtbank komt na bestudering van alle stukken tot de slotsom dat Schotte geen enkel argument heeft aangedragen waaruit blijkt dat Gumbs ongeschikt dan wel onbekwaam zou zijn om de VDC te leiden. Terwijl dat in oktober 2010, net na het aantreden van Schotte als premier van het nieuwe land Curaçao, wel werd betoogd om hem te kunnen lozen. Daarbij is doelbewust de media gebruikt om daarvoor draagvlak te creëren.

ex-premier Gerrit Schotte
Moeilijkheden
Gumbs komt in moeilijkheden op 7 oktober 2010, drie dagen voor de ontmanteling van de Antillen. Hij heeft dan een gesprek met de scheidende premier Emily de Jongh-Elhage en deelt haar mee dat de
Veiligheidsdienst wegens tijdgebrek niet in staat is geweest een volledige screening uit te voeren naar alle kandidaat-bewindslieden van het kabinet Schotte. Gumbs wil na 10-10-'10 door gaan met een feitenonderzoek en op basis van een Staat van Inlichtingen een veiligheidsonderzoek instellen. Schotte zegt later dat hij hier niets van weet en dat Gumbs hem willens en wetens informatie heeft onthouden.

Maar de ex-premier had gehoopt dat die veiligheidsonderzoeken achterwege konden blijven, omdat er al een vragenlijst ingevuld was. Hij schrikt dan ook dat de VDC doorgaat met graven. Temeer omdat in lopende onderzoeken al zaken naar voren waren gekomen, die voor een ministers nadelige gevolgen zouden kunnen hebben.

Bovendien zit het Schotte behoorlijk dwars dat Gumbs zijn medewerkers opdracht had gegeven om belastende informatie te verzamelen over de toenmalige oppositiepartijen, waaronder de MFK. Als die informatie, volgens Schotte zonder het toepassen van de vereiste controles, terecht komt in een memo van de VDC en vervolgens lekt op 27 oktober 2010, heeft Schotte een stok om mee te slaan. Nog dezelfde dag wordt Gumbs de toegang ontzegd tot de dienstlokalen, dienstgebouwen en het werk. Hem wordt ook meteen meegedeeld dat hij niet zal worden voorgedragen voor de functie van Hoofd VDC.

oud-Gouverneur Frits Goedgedrag
Korte metten
De rechter maakt korte metten met de argumentatie van de ex-premier. Schotte wist wel degelijk van afspraak tussen formateur Glenn Camelia en gouverneur Frits Goedgedrag om een antecedentenonderzoek en veiligheidsonderzoek uit te voeren. Ook de stelling dat Gumbs op geheel eigen wijze onderzoek doet, en van de gangbare procedure bij kabinetsformaties afwijkt, houdt geen stand. Gumbs handelde geheel volgens het boekje.

De aantijging aan het adres van Gumbs dat hij achter de gelekte VDC-memo zat, wordt ook resoluut van tafel geveegd. Schotte voert aan dat dat uit intern onderzoek is gebleken. Maar als de rechter vraagt om dat onderzoek, is die nergens te vinden. Ook vindt de rechter het niet ongewoon dat er onderzoek naar leden van politieke partijen wordt gedaan. Dat de memo geen vereiste controles heeft ondergaan, kan Schotte ook niet aantonen en ook dat Gumbs de memo dan zou hebben gelekt, blijkt nergens uit.

Overtuiging
Het Gerecht komt tot de conclusie dat niet zozeer de ongeschiktheid of onbekwaamheid van Gumbs aanleiding heeft gegeven tot het ontslag, maar eerder de verstoorde arbeidsrelatie tussen partijen. En die schrijft de rechtbank bijna geheel toe aan Schotte c.s.

Uit de stukken blijkt dat Schotte vanaf het begin af aan niet eens is met de werkwijze van Gumbs. Om daar handen en voeten aan te geven, gebruikt Schotte de media. Daarbij wordt de goede naam van Edsel Gumbs niet gespaard. Dat de verstoorde werkhouding eigenlijk voor het grootste gedeelte aan de ex-premier en zijn minister van Justitie lag, blijkt volgens het Gerecht uit het feit dat Schotte al snel begint te onderhandelen over een ontslagvergoeding.

Een ontslag dat overigens onvermijdelijk wordt, omdat het in deze zaak gaat om een ambtenaar en een minister-president. Indien het vertrouwen blijvend beschadigd is, kan de premier niet wijken om die breuk op te lossen en zal de ambtenaar dat dus moeten doen. Die noodzaak vloeit voort uit de positie van de premier, maar zegt op zich zelf niets over de vraag aan wie het conflict en de vertrouwensbreuk zijn te wijten, aldus het Gerecht.

Reactie
In een reactie zegt Gumbs, via zijn advocaat, tevreden te zijn met de uitspraak. "Zijn naam is in ieder geval gezuiverd op alle punten. Daarmee staat vast dat hem niets kan worden verweten en dat hij bekwaam en geschikt en integer is. Er waren geen gronden om hem daarom te ontslaan." Advocaat Melrose Bloem laat weten dat haar cliënt op geen enkel moment heeft gevorderd terug te willen keren in de functie bij de VDC. "Dat was niet het uitgangspunt van deze bodemprocedure. Wel moest zijn naam worden gezuiverd in het belang van de toekomstige carrière van mijn cliënt."
---------------
Het vonnis is hier te lezen