De Curaçaose Apocalyps

Foto: Ad van Loon
WILLEMSTAD - Zelden heb ik met zoveel humor, maar vooral ook medelijden, een pleidooi van de huisadvocaat van de overheid gelezen dan vandaag in de zaak van de Isla tegen twee milieustichtingen en 25 bewoners onder de rook. De zaak van 75 miljoen.

Vandaag dienst het kort geding om de verschillende beslagen van tafel te krijgen. Lang zal het niet duren, ik vermoed dat de zaak wordt aangehouden. Al was het maar om iedereen, inclusief rechter Maroeska Scholte, de tijd te geven zich voor te bereiden op de Apocalyps die volgens de overheid recht op Curaçao afstevent als de raffinaderij 12 dagen inkoop ruwe olie moet inleveren omdat ze zich niet aan de vergunningsnorm houdt van diezelfde overheid.

Het vonnis waar die dwangsom op is gebaseerd is zes jaar oud. Zes jaar lang (!) kon de Curaçaose overheid zich voorbereiden op de Apocalyps en nu pas komt ze in beweging en voorspelt de ondergang van het eiland. Regeren is met recht vooruitzien....

De humor van de doorwrochte redeneringen van de huisadvocaat van Whiteman c.s. druipt pathetisch af van het verzoek van de overheid om toe te worden gevoegd bij het kort geding. Ik neem u even mee, citaten van de overheid heb ik schuin gemarkeerd.

Stopzetten productie
Het betoog van advocaat Glenn Camelia (hé, was die niet ook formateur van deze regering en lid van de Raad voor de Rechtshandhaving?) laat in rap tempo zien dat Curaçao ten dode is opgeschreven als die zakkenvullers van het milieu en 25 egoïsten onder de rook ('ze willen er een slaatje uit slaan, ten kosten van de Curaçaose gemeenschap') hun zin krijgen.

Zo zal Venezuela de raffinage van de Isla tijdelijk of permanent stopzetten (punt 9 van het betoog). Volgens Camelia hebben we de spierballen van onze zuiderbuur immers al gezien toen generaal Carvajal op Aruba werd aangehouden: vliegtuigen voor de kust en een militaire dreiging. Ook toen dreigde Venezuela de ruwe olieleveranties stop te zetten.

Het stopzetten van de aardolieleverantie (13) en ook het niet kunnen beschikken over de nodige gelden voor zijn bedrijfsvoering houdt in dat de Isla zijn leveranties van benzine, gas, diesel, jetfuel en brandstof voor schepen per direct zal stopzetten. Met alle gevolgen van dien.

Miljonair
Er is maar één dag voorraad gas op het eiland en één week voorraad benzine (14), volgens de overheid. Ziet u de rush op de benzinepompen al voor u? De overheid wel.

De twee stichtingen en de bewoners hebben de stille hoop om ten koste van de gehele gemeenschap in een slag miljonair te worden (15), nl., bijna 3 miljoen per persoon.

Het openbaar vervoer, het particuliere transport, het vliegverkeer, de scheepvaart, de huishoudens, de ziekenhuizen worden allemaal in één keer lam gelegd (21). De water- en elektriciteit voorziening kan onder deze omstandigheden niet worden gegarandeerd. Kortom, de gevolgen zijn in de ogen van de overheid niet te overzien.

Openbare Orde
Demonstraties, acties en betogingen waaronder stakingen, zijn niet uitgesloten onder de gerezen situatie (23). Acties door de vakorganisaties zijn al aangekondigd. Zij zullen geen salaris meer krijgen.

Met de aangekondigde stakingen, het gevaar van geen water- en elektriciteit voorziening, transport lamgelegd, moet worden gesteld dat er bij handhaving van het beslag sprake zal zijn van totale ontwrichting van de maatschappij, met blijvende schade daarna (24), aldus Camelia.

Humor
Bent u uitgelachen?

Dan heb ik nog iets voor u. De overheid heeft namelijk ook wel echte humor in het pleidooi verwerkt. Camelia beëindigt zijn verzoek zo:

Het vermoeden bestaat dat bij een groot aantal van de gedaagden, na het innen van dit bedrag er geen vuiltje meer aan (in) de lucht zal zijn (32).

en:

Als PdVSA vertrekt, is er geen raffinaderij meer (33). Als er geen raffinaderij meer is, is er ook
geen Isla-rook meer. Dit schijnt naast het zich verrijken, het streven van de stichtingen c.s. te zijn. 

Robbie dos Santos
De Curaçaose Apocalyps nabij. Als het aan de overheid ligt, ja. Om de claim van 75 miljoen in perspectief te zetten, herinner ik u graag een zekere Robbie dos Santos. De loterijkoning van Curaçao en Sint Maarten. Die heeft in de Verenigde Staten een beslag liggen op zijn vermogen van omgerekend 85 miljoen gulden.

U weet nog wel, waarover toenmalig minister van Justitie en stroman Elmer Wilsoe nog zo'n mooie brief voor schreef naar Hillary Clinton. Het beslag op deze eenling is 10 miljoen meer dan die door de rechter is opgelegd aan de oliereus uit Venezuela.

En Robbie verkoopt nog steeds lootjes.....

Alles in perspectief, ook de Curaçaose Apocalyps.

------
Download hier het invoegingsverzoek overheid en overheids NV's