Voormalig MFK-premier Gerrit Schotte (l), Robbie Dos Santos en George Jamaloodin | Foto: Ramsay Soemanta |
Er is niet veel fantasie nodig voor dit scenario. Wat opvalt is dat dezelfde poppetjes in het Maximus en in het Bientu-onderzoek van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) een opvallende rol spelen. Scharnier tussen de machtige loterijwereld en de politiek is loopjongen George Jamaloodin. Hij is -net als Robbie Dos Santos - verdachte in de zaak Maximus en wordt door het OM gezien als (één van de) opdrachtgever(s) van de moord op Helmin Wiels. Hij komt ook naar voren als een (sleutel)figuur in de schimmige Bientu-zaak, waarin Robbie Dos Santos en drie van zijn bedrijven verdacht worden van het witwassen en wegsluisen van grote geldbedragen en nog wat zaakjes.
Andere pionnen in het spel zijn Gerrit Schotte, Nassir El Hakim, Carlos Monk*, Elmer 'Kadé' Wilsoe en nog een paar mindere goden, waaronder Eldon 'Peppie' Sulvaran en Chester Peterson. De laatste twee zijn advocaat en waren de souffleurs van Wilsoe tijdens zijn ministersperiode op Justitie. Alledrie dikke vrienden binnen Kòrsou Fuerte i Otonomo (KFO), de club die zo luidkeels brak met Helmin Wiels, toen hij de verkiezingen in 2012 won en een gematigde koers wilde varen.
De reactie van het Openbaar Ministerie op de preliminaire verweren in de strafzaak ‘Bientu’ is veelzeggend en onthutsend. De verwevenheid tussen loterijwereld en politiek is met gevoel voor eufemisme door de officier van Justitie neergezet: 'Er was niet altijd sprake van optimale medewerking vanuit (semi-) overheidsorganen.'
Voormalig MFK-minister van Financiën George Jamaloodin | Foto: ANP |
Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer de toenmalige minister van Financiën, George Jamaloodin, zijn halfbroer, Robbie dos Santos, gaat faciliteren. Die laatste heeft sinds 2010 last van een onderzoek naar ongebruikelijke transacties, naar aanleiding van een groot aantal MOT-meldingen. Hij wil weten welke meldingen dat zijn en welke meldingen nog binnen komen en draagt zijn halfbroer op om het hoofd van het Meldpunt, Kenneth Dambruck onder druk te zetten. Die moet verzoeken van het Openbaar Ministerie melden als het gaat om ongebruikelijke transactie van familieleden (!) van de minister.
Als het kabinet Schotte een riante inkeerregeling bedenkt voor stoute belastingplichtigen, komt die net iets te laat voor Dos Santos. Maar geen probleem, minister Jamaloodin antidateert zijn verzoek tot inkeer, zodat hij alsnog kan profiteren. Dos Santos mag nu zelfs inkeren op verzwegen winstbelasting op grond van ‘kritische geluiden uit de praktijk’ met als klap op de vuurpijl de terugwerkende kracht voor de loterijkoning.
Dat er kennelijk zwart geld in het spel zit, wordt duidelijk in juli 2011. Het onderzoeksteam onderschept een telefoongesprek tussen Jamaloodin en zijn halfbroer, waarin Dos Santos zegt dat het ‘zijn geld is’ dat bij vennootschap Tula staat. Waarop Jamaloodin zegt dat hij dat dan moet verplaatsen; kennelijk om beslaglegging door Justitie te voorkomen.
Jamaloodin en Justitieminister Wilsoe gaan vervolgens in een één-tweetje de regels met betrekking tot rechtsbescherming tegen strafvervolging bij bijzondere inkeer aanpassen. Dat wordt daarna gecorrigeerd, maar via een interne instructie weer ten voordele van Dos Santos doorkruist. Premier Gerrit Schotte vervangt hier zijn minister van Financiën, maar ziet geen enkel probleem.
Voormalig PS-minister Elmer 'Kadè' Wilsoe | Foto: PBC |
Wilsoe zal niet veel later, in 2012, ingefluisterd door advocaten Peppie Sulvaran en Chester Peterson (beiden zijn officieel adviseur van Wilsoe en advocaat van Robbie Dos Santos), proberen 27 miljoen bevroren dollars los te peuteren in Amerika via een brief aan Hillary Clinton.
De brief werd buiten medeweten van procureur-generaal Dick Piar verstuurd onder het mom van onrechtmatig beslaglegging. Terwijl het Gerecht dat beslag bij uitspraak juist intact had gelaten. De toenmalige minister van Bestuur, Planning & Dienstverlening, Carlos Monk* doet mee met het spelletje door in mei 2012 ook een brief aan de Verenigde Staten van Amerika te sturen, waarin hij meldt dat het Openbaar Ministerie van Curaçao niet bevoegd is in fiscale strafzaken.
Helemaal als Wilsoe - wederom op influisteren van zijn KFO-maatjes een aanwijzing geeft aan Dick Piar om te stoppen met het onderzoek Bientu (!).
Voormalig FNWK-voorzitter Marius Römer | foto: CBA |
Helmin Wiels kwam daags voor zijn dood al met ongeregeldheden bij Fundashon Wega di Number (FNWK) op de proppen. In het verweer van de officier van Justitie wordt pijnlijk zichtbaar dat er iets verborgen moest worden. Hoofdrolspeler hier is advocaat Marius Römer, die destijds voorzitter van bestuur was.
Het RST is dan al aan het graven bij de loterijstichting, maar Römer weigert medewerking te verlenen aan het verzoek om stukken te leveren. Daardoor is het OM genoodzaakt om een huiszoeking te doen bij FWNK.
Ook legde Römer een spreekverbod op aan de toenmalige directeur van de FWNK toen het RST hem wilde horen als getuige. Trouwens, iedereen bij FNWK kon opsodemieteren als-ie z'n mond open deed tegen de RST.
Britse Coup
De Britse coup die Robbie dos Santos pleegde in 2010 werd wreed verstoord door de val van het kabinet Schotte. Zo wreed, dat de poppetjes aanvankelijk hun plaatsje niet willen vergeven. Maar Dos Santos likt snel zijn wonden. Hij weet dat er elke vier jaar een Britse Coup kan worden gepleegd. De prijs?
Lees hier de reactie van het Openbaar Ministerie op de preliminaire verweren in de strafzaak ‘Bientu’
Lees hier de dagvaarding van de eerste zitting inhoudelijke behandeling maart 2016
* abusievelijk werd hier eerst de naam van Carlos Trinidad vermeld. Die zegt de brief niet te hebben geschreven. De vermoedelijke schrijver is zijn voorganger Carlos Monk, die de brief in de week voor zijn vertrek zou hebben verstuurd. Het AD van 25 mei 2012 doet daarvan verslag.