2015: 20 doden in het verkeer

WILLEMSTAD - Sinds 2010 ligt het gemiddeld aantal dodelijke verkeersslachtoffers op bijna zestien. Vorig jaar schoot het cijfer omhoog naar 23 doden. In 2015 kwamen 20 mensen om in het verkeer, vijf vrouwen en vijftien mannen. Opnieuw een groot aantal kwetsbare verkeersdeelnemers: vier voetgangers en vijf motor- en scooterrijders. De laatsten zonder helm. De automobilisten en medepassagiers, die omkomen, dragen geen gordel. Bij achttien dodelijke ongelukken speelt snelheid een grote rol.

Het jongste slachtoffer is Sophia Elena Maldonado de Koop. Zij is drie jaar. De oudste is Elvin Pedro Sambo. Hij is 70 jaar oud. 

Hieronder een overzicht* van een trieste balans:
 
2 januari: Piscaderaweg
Sophia Elena Maldonado de Koop (3). Meisje.
Voetganger. Middag.


De driejarige Sophia Elena Maldonado de Koop bezwijkt twee dagen later aan de verwondingen die zij oploopt als zij wordt geschept door een pick-up. 
Het tragische ongeval vind plaats op de Piscaderaweg. Het meisje rent de straat over en wordt geraakt door een pick-up. In de buurt waar het ongeluk gebeurt, wordt later geprotesteerd tegen de overheid. Bewoners trekken al langer aan de bel over de verkeersveiligheid in deze straat.




29 januari: Cas Coraweg
Axon Goarrieno (37). Man. Brommer. Avond. 

De 37-jarige op Curaçao geboren Axon Goarrieno wordt op zijn snorfiets aangereden op de Cas Coraweg. Een dag later overlijdt hij aan zijn verwondingen.
Het ongeluk gebeurt om kwart voor negen ‘s avonds. De auto die hem aanrijdt, verleent geen voorrang. Het slachtoffer loopt hierbij verwondingen op aan zijn hoofd en nek. 


9 februari: Oranjestraat
Rigene Anacario Semeleer (20). Man. Motorrijder.
Ochtend. 


Rigene Anacario Semeleer komt om het leven in de Oranjestraat. 

Daar verliest hij op een gegeven moment door nog onbekende redenen de macht over het stuur van zijn motor en botst tegen een pilaar van een woning. Hij loopt hierdoor ernstige verwondingen op en overlijdt ter plekke.




10 maart: Weg naar Westpunt/Gato
Cleandro Curtis Mark Williams (14). Jongen. Passagier. Ochtend.

Bij dit zwaar ongeluk verliest de 14-jarige Cleandro Curtis Mark Williams het leven. Drie anderen raken gewond. Het ongeluk vindt plaats op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Gato. 

De auto waarin Cleando als passagier achterinzit rijdt vanuit Gato de Weg naar Westpunt op in de richting van de rotonde Yubi Kirindongo. Daarbij verleent die geen voorrang aan een pick-up die ook op de Weg naar Westpunt rijdt in dezelfde richting. De pick-up rijdt achterin op de familiewagen van het slachtoffer. De chauffeur van de pick-up en twee andere inzittenden van de gezinswagen raken gewond.

25 april: Schottgatweg/Sta. Rosaweg
Maurits Albert Schotborg (53). Man. Motorrijder. Nacht.


Het slachtoffer rijft op zijn motorfiets als hij bij de kruising Schottegatweg-Oost/Sta. Rosaweg door een automobilist wordt geraakt. 
De betrokken bestuurder is waarschijnlijk door rood gereden. De motorrijder Maurits Albert Schotborg bezwijkt een week na het ongeluk aan zijn verwondingen.




26 april: Weg naar Welgelegen
Harrison Janga (23). Man. Scooterrijder. Avond.

Een dronken agent rijdt op de Weg naar Welgelegen richting de Van Eyck van Voorthuizenweg, daar verleent hij geen voorrang bij het links afslaan om de Roosendaalweg in te rijden
Een scooterrijder die richting Marchena rijdt kan het ongeluk niet meer voorkomen en botst tegen de auto. Janga loopt hierdoor ernstige verwondingen op aan zijn nek en bezwijkt vrijwel direct hieraan. De politieagent wordt aangehouden. 



23 mei: Sta. Rosaweg
Elvin Pedro Sambo (70). Man. Voetganger. Avond.

De zeventigjarige Elvin Pedro Sambo wordt vrijdag omstreeks kwart voor acht ‘s avonds door een wagen aangereden op de Sta. Rosaweg, ter hoogte van Barbouquet. 

Een dag later blijkt de man te zijn overleden aan de gevolgen daarvan.  


5 juni: Helmin Wiels Boulevard
Rushenly Paulina (17). Man. Automobilist. Avond.

De 17-jarige Roshenly Paulina komt om op de Helmin Wiels Boulevard. 
Uit onderzoek blijkt dat Paulina met hoge snelheid over de weg in de richting van Veeris rijdt. Op een gegeven moment verliest hij de macht over het stuur. De auto raakt van de weg en komt via de linker weghelft terecht tegen een boom.
De brandweer moet er aan te pas komen om Paulina uit de auto te halen. Hij overlijdt in het ziekenhuis.



28 juni: Seru Loraweg
Rosany Arias Medina (36). Vrouw. Passagier. Middag.


De Dominicaanse vrouw Rosany Arias Medina (36) zit achter in de auto die op de Seru Loraweg op een tegenligger botst.
Uit onderzoek van de politie blijkt dat de personenwagen op de genoemde weg met een te hoge snelheid richting Sta. Rosa rijdt. In een bocht verliest de chauffeur de macht over het stuur, waardoor het voertuig op de verkeerde baan terechtkomt en op de tegenligger botst.
Het slachtoffer loopt ernstige verwondingen op aan haar hoofd en nek en overlijdt ter plekke. De cuaffeurs van beide wagens en een inzittende moeten naar het ziekenhuis.




5 juli: Helmin Wiels Boulevard
Ilvoix Elipha (57). Man. Voetganger. Avond. 

Ilvoix Elipha (57) afkomstig uit Haïti wordt door een voertuig geschept op de Helmin Magno Wiels Boulevard ter hoogte van de kruising Edisonstraat/Veerisweg. 

Het slachtoffer steekt de weg over zonder op te merken dat een personenwagen die richting Julianadorp rijdt , nadert. Hij wordt aangereden en loopt ernstige verwondingen op aan het hoofd. Het ambulancepersoneel kan niets meer voor hem doen, hij overlijdt ter plaatse.


1 augustus: Rio Magdalena
Ulises Ramses Hortega (41). Man. Automobilist. Nacht.

Bij een auto-ongeluk in Bándabou komt de 41-jarige Ulises Ramses Hortega om het leven.
Agenten treffen een familieauto aan die tegen een lantaarnpaal is gebotst. Uit het vooronderzoek blijkt dat de chauffeur met hoge snelheid heeft gereden. De politie zegt dat de auto daardoor uit de bocht is gevlogen en tegen de lantaarnpaal is geknald. 
Met de hulp van de brandweer is het lichaam van het slachtoffer uit de auto gehaald. De politiearts constateert de dood van Hortega.






23 augustus: Rooseveltweg/Jan Noorduynweg 
Richardson Jamanika (43). Man. Automobilist. Ochtend.

Een frontale botsing tussen twee auto’s eist het leven van de 43-jarige Richardson Jamanika. Het ongeluk gebeurt rond half vijf op de kruising van de Rooseveltweg en de Jan Noorduynweg.
Jamanika rijdt in een personenwagen over de Rooseveltweg richting de luchthaven en slaat linksaf om de Jan Noorduynweg op te rijden. Hij verleent geen voorrang aan een SUV die over de Rooseveltweg rijdt in de richting van Palu Blanku. Een frontale botsing is het gevolg. Als gevolg van de klap wordt Jamanika uit de auto geslingerd en overlijdt ter plaatse. De chauffeur van de SUV raakt gewond.


18 september: Jan Noorduynweg
Ofelia Garzon (65). Vrouw. Voetganger. Ochtend.

Ofelia Garzon steekt de Jan Noorduynweg over zonder op te merken dat een SUV nadert, die richting de F.D. Rooseveltweg tijdt. Ze wordt aangereden.
De 65-jarige vrouw, Ofelia Romero-Rodriguez Garzon uit Colombia, geeft bij aankomst van de politie geen teken van leven meer. Uit onderzoek blijkt dat ze door de harde klap op de andere verkeersbaan terechtkomt en daar door een minivan wederom wordt aangereden en enkele meters meegesleurd. Het slachtoffer loopt diverse verwondingen op aan het lichaam en overlijdt ter plekke.




22 november: Helmin Wiels Boulevard
Aisha Quirindongo (27). Vrouw. Automobilist. Middag.

Aisha Quirindongo, dochter van taalwetenschapper wijlen Joyceline Clemencia, komt om het leven op de Helmin Wiels Boulevard.
Zij rijdt op de genoemde weg richting Parasasa als ze door nog onbekende redenen de macht over het stuur verliest en vervolgens tegen twee palmbomen botst. Aisha moet uit haar auto worden bevrijd door de brandweer en wordt vervolgens met spoed in zeer kritieke toestand naar de polikliniek van het St. Elisabeth Hospitaal gebracht. Na enkele uren in het ziekenhuis, bezwijkt zij aan haar verwondingen.






29 november: Jan Noorduynweg
Alexis Leoncio Janga (57). Man. Automobilist Ochtend.

De man Alexis Leoncio Janga (57) komt om het leven tijdens een zwaar verkeersongeluk bij de kruising Jan Noorduynweg / Schonegevelstraat / Brazilweg. 

Hij bestuurt een personenwagen op de Brazilweg en rijdt de Jan Noorduynweg op zonder op te merken dat een pickup, die richting de F.D. Rooseveltweg rijdt, nadert. Een botsing kan niet voorkomen worden. Het slachtoffer loopt ernstige verwondingen op en hulp van het personeel van Fundashon Kuido di Ambulans kan niet meer baten, hij overlijdt ter plekke. 


3 december: Kaminda Kent U Zelf
Aaron Gregory Ignacio (39). Man. Scooter. Middag.

In de wijk Ma Louisa botst een scooterrijder met hoge snelheid op een pick-up. hij belandt daarbij in de berm. De man overlijdt ter plekke. 

19 december Weg naar Willibrordus
Hainrick Martina (38). Man. Automobilist
Ruvien Kopra (31). Vrouw. Passagier
Yennifer Katherine Pereira Morales (25). Vrouw. Passagier. Avond

Drie personen komen zaterdagavond om het leven bij Bándabou, nadat de personenwagen waarin zij rijden frontaal tegen een grote bus botst.

Het ongeluk gebeurt op de weg van St. Willibrordus, ter hoogte van het landhuis Hermanus. Uit onderzoek blijkt dat de personenwagen op de Weg naar Westpunt rijdt, als deze door nog onbekende redenen tegen het verkeer in rijdt en frontaal tegen de grote bus botst, die richting St. Willibrordus rijdt. De drie zijn op slag dood. 


29 december Kaminda Hensley Meulens
Shainol Genaro Martina (30). Man. Passagier.  Avond.

Shainol Genaro komt om bij een frontale botsing tussen twee personenwagens op de Kaminda Hensley ‘Bam Bam’ Meulens. 
Eén van de bestuurders komt plotseling door een nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft en botst frontaal op een tegenligger. Volgens getuigen is  er vlak voor het ongeluk een heftige discussie tussen twee groepen bij een snèk, waarbij ook bedreigingen worden geuit. Het slachtoffer gaat samen met de aangehouden bestuurder op zoek naar een vuurwapen. De auto rijdt met hoge snelheid weg en de bestuurder verliest de macht over het stuur. Beide bestuurders worden na het ongeluk naar de polikliniek gebracht. 

* met dank aan: Persbureau Curaçao, Amigoe, Extrá en Ultimo Notisia