'Conservatorium Curaçao goed voor identiteit'

Randal Corsen | Foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - Curaçao krijgt een conservatorium. Een aantal vooraanstaande Curaçaose musici heeft samen met de Universiteit van Curaçao de handen ineen geslagen. Bedoeling is om het komende academisch jaar twee bacheloropleidingen van vier jaar aan te bieden.

Een is gericht op de opleiding van muziekdocenten. De andere opleiding biedt de mogelijkheid om professioneel muzikant te worden, in onder meer gitaar, piano, percussie, koper- en houten blaaswerk en zang.

Randal Corsen is pianist, componist en voormalig docent op drie conservatoria in Nederland. Hij nam samen met Harry Moen, gitarist Cedric Dandaré, bassist Eric Calmes en dirigent Mario Sosa het initiatief voor een conservatorium op het eiland.

Ook andere bekende muzikanten hebben belangstelling getoond. Daaronder de beroemde percussionist Pernell Saturnino, zangeres Izaline Calister en zangeres Tania Kross.

"Curaçao is toe aan een conservatorium. Te veel talent gaat hier verloren. Maar ook Curaçaose studenten die naar een Nederlands conservatorium gaan, slagen vaak niet", zegt Corsen. Volgens hem komt dat vaak door een gebrek aan discipline. "Curaçaose muziekstudenten worden nu in het diepe gegooid. Ze gaan onvoorbereid naar Nederland en haken daarna af."

Izaline Calister | Foto: Dick Drayer
Curaçaose muzikanten zijn volgens de pianist ritmisch heel erg sterk, maar lopen harmonisch en melodisch erg achter. "Dat zijn net de ambachten waar je meer voor moet doen. Uren maken dus."

Luister hier naar een NOS-radioreportage van Dick Drayer
(klik hier)

Corsen hoopt dat het voor muzikanten makkelijker wordt om op het eiland een studie te halen en met die bagage een master te doen aan een conservatorium in Nederland. "Curaçaose muzikanten hebben de capaciteiten om alle genres te spelen. Meer nog dan muzikanten in Nederland zie je hier mensen die goed zijn in bijvoorbeeld jazz of salsa."

Muziek docenten
Curaçao heeft een schreeuwend tekort aan muziekdocenten. "Mijn oude lerares, ver achter in de tachtig, geeft nog steeds les. Maar de meeste scholen doen niets aan muziekonderwijs. Als je daarin investeert, kweek je talent", zegt Corsen.

"Daarom is het belangrijk dat het conservatorium ook een opleiding biedt om muziekdocent te worden. Die kunnen dan les geven op de lagere scholen." Corsen is ervan overtuigd dat dat uiteindelijk leidt tot meer jongeren die naar het conservatorium willen.

Eric Calmes | Foto: Dick Drayer
Muziekscene
Een conservatorium kan ook een enorme stimulans zijn voor de verschillende muziekpodia op het eiland, denkt Corsen. "Vergeet niet dat muzikanten moeten overleven op Curaçao. Ze worden gedwongen om commercieel te werken. Dat gaat ten koste van de culturele kwaliteit."

Een conservatorium kan dat voorkomen. "We zijn zo trots op onze cultuur. We hebben het over onze oude componisten, onze toonkunstenaars. Stel je voor dat dat wegvalt, dan ontneemt dat een heel stuk van onze identiteit."