'Ennia en Centrale Bank vegen vooral eigen stoep schoon'

Econoom Rob van den Bergh | Foto: Dick Drayer
Econoom Rob van den Bergh | Foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD -  Is er nog vertrouwen in de financiële sector en de verzekeringswereld op Curaçao? Tot op heden is op die vraag door de spelers onvoldoende antwoord gegeven. De slager keurt tot nog toe zijn eigen vlees, vindt econoom Rob van den Bergh van Curconsult. Hij reageert op de publicaties van het Financieele Dagblad en het repliek daarop van de spelers in de markt.

De Nederlandse krant schreef in een serie artikelen dat Ennia, de grootste verzekeraar van de voormalige Nederlandse Antillen, is uitgehold door zijn eigenaar, de Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary.

Die zou via vestzak-broekzak-transacties omgerekend 570 miljoen euro van zijn verzekeraar hebben belegd in eigen projecten. De Centrale Bank stond er bij en keek er naar, volgende het Financieele Dagblad.


Goud-garant
"Als het probleem is dat de beleggingen bij één instantie zitten en dat die ook nog eens eigenaar is van diezelfde verzekeringsmaatschappij, dan moet duidelijk zijn dat die beleggingen goud-garant zijn en dat ze niet een junkstatus hebben", zegt Van den Bergh.

Mensen die daar een pensioen hebben, moeten volgens de econoom de zekerheid hebben dat ze door die concentratie van beleggingen niet getroffen kunnen worden. "Ik zou zelfs een stap verder willen gaan en de overheid en de Centrale Bank vragen duidelijkheid te geven of zij bijvoorbeeld garant willen staan, als het toch misgaat."

Beleggingsrating
Van den Bergh zegt zich ook af te vragen of die concentratie van beleggingen 'common practise' is. "De Centrale Bank zou kunnen aangeven dat het binnen hun richtlijnen heel normaal is dat er dit soort constructies zijn, waarbij een eigenaar geld gebruikt uit zijn beleggingen om zijn projecten te financieren."

"Het zou goed zijn als een ratings-agency de betreffende beleggingen van eenrating voorziet. Dan is het voor de Centrale Bank makkelijk om naar buiten te komen en met een nette status te zeggen dat alles een storm in een glas water is", legt Van den Bergh uit. Overigens denkt de econoom dat het inderdaad allemaal wel meevalt. "Maar er is wel imago schade. Dit soort berichten is meteen bekend bij spelers in de internationale financiële wereld. En dat is niet goed. Ik heb echter vooralsnog geen reden om te twijfelen aan de integriteit van de Centrale Bank. Maar het zou goed zijn de zaken goed uit te zoeken en beter uit te leggen."

Rapport DNB
Van Den Bergh zou het geheime rapport, waar het Financieele Dagblad mee schermt, graag in willen zien. "Openbaar maken van die inhoud zou de zaken snel kunnen verhelderen. Nu is het toch het woord van de krant tegen het woord van de Centrale Bank. Ik kan me voorstellen dat een aantal gekwalificeerde mensen dat rapport lezen, met Ennia en de Centrale Bank praten en dan de polishouders inlichten. Want als die weglopen hebben we een echte crisis."