Goede wint van het Kwade

Vroeger begonnen revoluties op de universiteit. Vernieuwend, progressief denken, verandering. Je plakt deze lavende woorden in één adem op dit instituut van vrij denken en creativiteit. Maar niet op Curaçao. 


Al jaren  heeft de politiek dit instituut in haar verzengende greep en lukt het de UNA en haar opvolger, de University of Curaçao, moeilijk om meer te zijn dan een veredeld instituut voor hoger beroepsonderwijs. Een universiteit die geen onderzoek doet en niet publiceert mag geen universiteit heten. Da Costa Gomez zou zich in zijn graf omdraaien. Zeker als ook het proefschrift van de nieuwe rector niet in de eigen bibliotheek terug te vinden is. Je moet toch ergens met transparantie en verantwoording beginnen, toch?

Zuivering
De vorige rector magnificus, Miguel Goede heeft wel een proefschrift, maar werd ontslagen. Weggewerkt in gewoon Nederlands. Dat is althans opnieuw de conclusie van de rechtbank. Bovendien heeft de universiteit geprobeerd de rechtsgang te blokkeren door niet te beslissen op de bezwaarschriften van de ontslagen rector.

Het vonnis is de moeite waard van het bestuderen. Eerder al bevestigde de rechter dat er ondubbelzinnig sprake is geweest van een zuivering, waar bij juristen en een accountant van bedenkelijk allooi de toenmalige regering terzijde stond om haar eigen poppetjes op plaats te hebben.

Vinger in de pap
De vriendjes van René Rosalia - herinnert u hem nog? - werden daags na 10-10-'10 de UNA binnengesleept omdat deze versbakken minister meer invloed wilde hebben op de universiteit. Hoewel er geen wetenschappelijke reden valt te bedenken waarom een overheid een vinger in de pap zou willen hebben, werd hem geen strobreed in de weg gelegd.

Mr. Flocker zou dat klusje wel even klaren. Hij had net laten zien hoe je - samen met andere bedenkelijke vakbroeders en gesouffleerd door gezondheidsminister Contancia - de ambulancedienst de nek om kan draaien. Dat moest met de UNA ook wel lukken.

Met het aanpakken van Goede werd een oude rekening vereffend. Hij had immers in de ontvlechting van Curises en UNA de zijde van voormalig RM, Jeanne de Bruin, gekozenen. En die ontvlechting moest weer worden teruggedraaid. Het extra inkomen van veel docenten en de werkelijke macht op de universiteit stond op het spel.

Pijnlijk
Het vonnis maakt pijnlijk duidelijk dat de universiteit niet eens kon verzinnen waarom Goede weg moest. Op de goed onderbouwde punten van Miguel Goede werd ook in hoger beroep niets tegenovergesteld. Goede stond in de weg van het Kwade en daarmee uit.

Het wordt tijd dat dit geraffineerde spel om mensen te beschadigen met als enige doel om er eigen mensen voor in de plaats te zetten een halt wordt toegeroepen. Een oproep bestemt voor al die politici die nu in het centrum van de macht of langs de zijlijn staan.

Integriteit
Hun geloofwaardigheid en integriteit staat of valt met het ontwerpen van serieuze wetgeving om de invloed van de overheid in instituties als de UNA, Aqualectra, RdK, SSC, CPA, KTK en Curoil te elimineren. Het rapport van Huub Willems over de handel en wandel van de overheids-NV's en de politieke bemoeienis daarbij, gaf al een goede aanzet.

Curaçao gaat er namelijk aan kapot. We zouden wat meer om mensen en wat minder om macht moeten geven.

-0-0-0-

Download hier het vonnis van 26 juli 2016