Afvalrace Curaçao begint met politieke parade

WILLEMSTAD - De verkiezingsperiode op Curaçao is losgebarsten. De bevolking mag pas 30 september naar de stembus, maar nu al strijden 21 partijen om de gunst van de kiezer. Nooit eerder deden schreven zich zoveel partijen in. Met muziek, eten en feest moet de kiezer over de streep getrokken worden. De feestende stoet richting het stembureau om de kieslijsten in te dienen had alles weg van carnaval, al is de inzet nu een stuk serieuzer: Wie krijgen straks een zetel in het parlement?

Luister hier naar de NOS-reportage over de politieke-parade door Otrobanda
(klik hier om te luisteren)


Dat lijkt iets teveel van het goede, zoveel partijen voor zo weinig zetels. Maar de kieswet heeft nog een drempel in gebouwd. Partijen zonder zetel in het huidige parlement moeten met 870 handtekeningen aantonen dat ze voldoende steun hebben.  En dat gebeurt over twee weken: vijftien partijen van die 21 gaan voor die handtekeningen. De ervaring leert dat er veel af gaan vallen tijdens zo'n pre-election.

Aubert Wiels
Wiels
De verkiezingen eind september gaan over de twintigduizend stemmen van Helmin Wiels. Die werd in 2013 vermoord. Hij haalde op 19 oktober 2012, bij de laatste Statneverkiezing een kwart van de stemmen binnen. Je ziet aan díe kant van het politieke spectrum dan ook een groot aantal nieuwe partijen ontstaan. Partijen die mee willen varen op de erfenis van Helmin Wiels.

Aubert Wiels, de broer van Helmin denkt dat het om veel meer dan die twintigduizend stemmen gaat. "Veel mensen omarmend de ideeën van mijn broer, maar hielden niet van de manier waarop hij in het publieke trad. Ik denk dat er wel 50.000 aanhangers op het eiland zijn die zijn gedachtengoed ondersteunen."

Amerika
Opvallende verschijning maandag was de stoet van de Democratische Partij. Analoog aan de verkiezingen in Amerika, voeren de Democraten op Curaçao de partij aan met een vrouw op nummer één. Ze gaan zelfs nog verder: de hele lijst bestaat uit enkel vrouwen.

Amparo dos Santos
De vergelijking met Amerika kan volgens sommigen doorgetrokken worden, want er doet ook een kopie van Donald Trump mee aan deze verkiezingen. Althans als hij 870 handtekeningen bij elkaar kan sprokkelen. De plaatselijke Donald heet Amparo dos Santos en zegt zonder partijfinanciering mee te doen omdat hij rijk zat is.

Gevraagd naar wat hij gaat betekenen voor het volk van Curaçao, antwoord hij met een spottend gezicht: 'Niks, we gaan dezelfde dingen doen , net als de politiek van hier.' Om zich even later te realiseren dat dat die opmerking niet zo slim was en te fluisteren in mijn oor: 'Ik was niet serieus hoor'.

Schotte
Maar daar houdt de vergelijking met Donald Trump op. Grootste kanshebbers op 30 september zijn niet de intellectuele vrouw of de lompe zakenman, maar ex-premier Gerrit Schotte. Veroordeeld vanwege ambtelijke corruptie , maar zolang zijn hoger beroepszaak loopt, gewoon herkiesbaar.

Gerrit Schotte
Schotte heeft verreweg het meeste geld en charisma om de grootste te worden. Het is voor veel mensen weliswaar ondenkbaar dat zo’n man de verkiezingen zou winnen, maar hij heeft als enige van Helmin Wiels geleerd hoe je echt campagne moet voeren.

En hij heeft geld, veel geld. Mocht het Schotte lukken, dan zal dat zonder meer gevolgen hebben voor de relatie met Nederland. Maar,… zover is het nog niet. Eerst nog wat partijen eraf en dan de verkiezingen op 30 september.