Protest tegen partnerregistratie | Foto: Ariën Rasmijn/Caribisch Netwerk |
Met het aannemen van het amendement is het homohuwelijk op Aruba nog steeds niet mogelijk. Een schakelbepaling die het geregistreerde partnerschap gelijk moest stellen aan het burgerlijk huwelijk werd op het laatste moment geschrapt.
Betogers
De discussie over de nieuwe wetgeving verdeelt het eiland tot op het bot. Twee weken geleden trokken honderden betogers naar het parlement in Oranjestad om te protesteren tegen het geregistreerd partnerschap.
De Rooms-Katholieke Kerk is de grote motor achter de protesten. Een lokale priester schreef zelfs een brief naar premier Eman om hem te wijzen op "de vernietiging van de morele orde van ons volk".
Ook zou hij gezegd hebben dat de Arubaanse gemeenschap "God uitdaagt" als het homohuwelijk ingevoerd zou worden.
Homohuwelijk
In het Burgerlijk wetboek van Aruba staat dat alleen een man en een vrouw kunnen trouwen. In het amendement is daaraan toegevoegd dat twee personen - dus zonder seksebepaling - een geregistreerd partnerschap kunnen aangaan.
Een combinatie is niet mogelijk. Mocht het homohuwelijk later mogelijk worden gemaakt, dan moet het geregistreerd partnership eerst worden ontbonden.
Nederlandse wetten
Op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius is een huwelijk tussen mensen met hetzelfde geslacht wel mogelijk. Deze eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Zij moeten Nederlandse wetten overnemen, maar het draagvlak voor het homohuwelijk is niet groot. Op Curaçao en Sint-Maarten, net als Aruba landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, lopen initiatieven om het homohuwelijk toe te staan.