Justitie Curaçao heeft nog geen benul

De vier slachtoffers van zaterdag
Twee dagen na de viervoudige liquidatie bij Parera op de toegangsweg naar Punda heeft de politie nog geen clou van wat er die zaterdagavond is gebeurd. Sterker korpschef Mauricio Sambo beklaagt zich openlijk over het feit dat zich nauwelijks getuigen hebben gemeld in de eerste uren na de moord op de 32-jarige Reegi Angelista, de 39-jarige Elery Cijntje, de 48-jarige Harold Francisca en Purcival Brooks, die 54 jaar oud was.

Letterlijk zegt Sambo: "Het kan niet zo zijn dat in zo'n druk gebied als Parera op zaterdagavond, dat zo weinig mensen zich hebben aangemeld als getuigen." Een statement die voor allerlei uitleg vatbaar is. Bij voorbeeld: veel omstanders kennen de daders en zien de problemen al voor zich als zij de informatie delen met de politie.

Dick Drayer in gesprek met korpschef Mauricio Sambo
(klik hier om te luisteren)




300 baaitjes
Net als na de moord op Helmin Wiels in 2013 heeft het Openbaar Ministerie een TGO samengesteld: een Team Grootschalig Onderzoek. Dit keer niet met de RST, maar wel met de Marechaussee en de Kustwacht. Dat laatste is vooral nodig om Curaçao wapenvrij te krijgen. Al geeft iedereen in de keten toe dat dat onmogelijk is. Zoals bekend komen wapens met gemak het eiland op via de 300 baaitjes die Curaçao rijk is.

De twee dagen tussen liquidatie en persconferentie geeft wel de indruk dat iedereen bezorgd is, maar van goed doorpakken lijkt geen sprake. De politie krijgt niet meer bevoegdheden dan ze nu al heeft, en zal de frequentie van preventieve fouilleringsacties wellicht wat gaan opvoeren. Maar meer? Nee, echt overtuigend was het niet.

Hensley Koeiman
demissionair Premier
Foto's Dick Drayer
Noodtoestand
De noodtoestand afkondigen en met rigoureuze zoekacties in geprofileerde wijken wapens op te sporen, zoals een journalist suggereerde, werd door demissionair premier Hensley Koeiman van tafel geveegd: te zwaar en slecht voor het toerisme. Alsof die schietpartijen dat niet zijn, zou ik willen toevoegen.

De slimme journalist waarschuwde Koeiman zelfs, dat zijn interim opvolger ui de groep van 12 wel een heel makkelijk wapen in zijn schoot krijgt geworpen door straks wel de noodtoestand af te kondigen en vervolgens de verkiezingen van 28 april uit- of af te stellen vanwege calamiteiten.

Criminaliteitsbeeldanalyse
In antwoord op vragen van journalisten -tijdens de persconferentie van maandag - blijkt dat politie en justitie hard aan het werk gaan om de oorzaak van de schietpartij te onderzoeken. Mooi, maar dat was toch al eens in kaart gebracht? In de zin van achtergronden en oorzaken van atrako's en bendegeweld?

Oliano 'kid' Martina
demissionair
Minister van Justitie
Daarom maar eens de vraag aan minister van Justitie Ornelio 'Kid' Martina daarover. Of specifieker gesteld, over de wetenschappelijke criminaliteitsbeeldanalyse van 2013. Die vraag kwam zo koud op zijn dak, dat-ie de microfoon snel doorspeelde naar Heike de Jong, Hoofdofficier van Justitie in Willemstad.

En dat is niet verwonderlijk. De Jong is de enige die weet dat het grootschalige onderzoek naar criminaliteit is stopgezet omdat de uitkomsten de opdrachtgevers niet bevielen. Lees het Openbaar Ministerie en de toenmalige minister van Justitie, Nelson Navarro. Sterker: er is zelfs opdracht gegeven het hele onderzoek te vernietigen.

En dat terwijl in 2013 nog bepaald was dat het onderzoek zich niet zou beperken tot een analyse. Op nadrukkelijk verzoek van het Openbaar Ministerie, zouden gelijktijdig met de ontwikkeling van inzichten, praktische en haalbare maatregelen worden bedacht om de veiligheidssituatie waar nodig te beïnvloeden.

Heiko de Jong
Hoofdofficier van Justitie
Veiliger
Ik ken het Openbaar Ministerie als een actief orgaan, dat buiten de box kan denken en projecten aanzwengelt - samen met andere ketenpartners - om de samenleving veiliger te maken. Maar het antwoord van zowel De Jong als korpschef Sambo en het gebrek aan concrete maatregelen na de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag, vind ik zorgwekkender dan het gebrek aan hulp van getuigen op Parera, waar Justitie zich druk om maakt.

De Jong geeft toe dat er problemen zijn met de uitwerking van de Criminaliteitsbeeldanalyse. Maar meer dan dat, zegt-ie niet. Misschien moet het Openbaar Ministerie is echt open kaart gaan spelen, want op deze manier lijkt de aanpak van zwaar wapengeweld een politieke keuze. En geen extra maatregelen na zaterdag evenzo....