Zware bewaking bij de rechtszaak | Foto: Yves Cooper |
De kopstukken werden luid en duidelijk genoemd. Namen die al jaren rondzingen op straat en in de snèk. Grote organisator zou ex-minister van Financiën, George Jamaloodin zijn. Hij is van de MFK, de partij van Gerrit Schotte. Hij is ook de halfbroer van gokbaas Robbie dos Santos. Beiden, Jamaloodin en Dos Santos werden genoemd door een groot aantal getuigen in de zaak tegen ‘Nini’ Fonseca. De man die schakel vormde tussen opdrachtgevers en uitvoerders van de moord.
5 mei 2013 | Foto: Dick Drayer |
Motief van de opdrachtgevers is, volgens het OM, waarschijnlijk de bemoeienis van Helmin Wiels geweest met de goksector op Curaçao en Sint Maarten. Vlak voor zijn dood, op 3 mei 2013 hield de populaire politicus een toespraak waarin hij die sector beschuldigde van zwendel en belastingontduiking. Hij zwaaide toen met een dossier.Dat zou hij naar verschillende mensen sturen als hem wat zou worden aangedaan.
Twee dagen later werd hij doodgeschoten op het strand bij Marie Pampoen. Het dossier is inderdaad verstuurd, maar was verre van volledig en zeker niet eenduidig. Dat is de reden dat het nog vier jaar heeft geduurd, voordat de eerste Maximus-rechtszaak gisteren kon plaatsvinden.
Jamaloodin is overigens vorige maand opgepakt in Venezuela en hem wacht uitlevering naar Curaçao.
MFK
Gerrit Schotte, die over ruim een week weer meedoet aan de verkiezingen werd ook genoemd door de officier. In de maanden voor de moord was er telefonisch contact geweest tussen de oud-premier en Nini Fonseca. Uitgelezen op het toestel van de 'moordmakelaar', zoals het OM Fonseca noemt.
Maar Schotte is op dit moment geen formele verdachte. Zijn partij, de MFK, kreeg wel financiering van gokbaas Robbie dos Santos, dus de connecties tussen die partij, de goksector en Gerrit Schotte is zeker de moeite van het bestuderen waard.
Gerrit Schotte, Robbie Dos Santos en George Jamaloodin |
Het Openbaar Ministerie liet gisteren in de zaak Fonseca in het midden of Dos Santos financierder was of opdrachtgever om Wiels te liquideren. Allebei kan natuurlijk ook, maar dan komt wel de vraag waarom Dos Santos zo'n enorm zwaar middel in heeft gezet om die paar miljoen dollar per maand extra die hij verdiende met de SMS-loterijen en waar Wiels naar verwees.
Het onderzoek duurt voort, zei de officier van justitie gisteren en het is inderdaad niet onaannemelijk dat justitie via het 'follow-the-money-spoor' uitzoekt wie binnen die goksector nog meer last had van de lange neus van Helmin Wiels.
Wilsoe
Bij de befaamde snèk hoor ik namen van bekende Curaçaoënaars, gerenommeerde trustfondsen, consultancybedrijven, advocatenkantoren en nog meer politici die in Wiels hun grote vijand zagen. Daar zit overigens ook
'Vriend' Elmer Wilsoe | Foto: Dick Drayer |
Laat die naam gisteren nou ook zijn gevallen in de rechtszaal! De oud-gezaghebber zou Wiels naar de plek waar het moest gebeuren hebben gelokt, die zonnige lentenamiddag in 2013. Bij het strand van Marie Pampoen.
Wie de puzzelstukjes tijdens zijn ministerschap bij elkaar legt, ziet de contouren van de intellectuele daders langzaam aan verschijnen. Denk aan de brief van Wilsoe aan Hillary om 48 miljoen dollar van Dos Santos los te peuteren en de juridische adviseurs van zowel Schotte, Dos Santos als Wilsoe zelf: ideologische vijanden van Helmin Wiels!
Oplossen
Voor Curaçao is het evident dat de zaak volledig wordt opgelost. Tijdens de behandeling gisteren werd ook duidelijk dat Jamaloodin opdracht zou hebben gegeven voor de moord, omdat Wiels politiek had gebroken met coalitiegenoot MFK.
De zaak beheerst dus nog altijd de politiek: hoe vrij zijn politici op het eiland om te zeggen wat ze willen en vooral ook: hoe vrij zijn ze om in naam van het volk beleid te voeren? Welke krachten gaan zo ver dat ze een politicus liquideren en in hoeverre spelen die krachten vandaag, een week voor 28 april, nog steeds een rol?
Met de rechtszaak van gisteren en de onthullingen in het requistoir van de officier, lijkt de keuze voor de kiezer er opnieuw één te worden tussen maffia en goed bestuur. Net als in 2012 en 2016.
Terwijl het eiland snakt naar een regering die de problemen van het eiland en zijn volk aan gaat pakken.