Op Curaçao spoelt ook olie aan

Opruimen oilspill | Trinidad Express
Klein Curaçao heeft net als Bonaire olie op de kust. Vermoedelijk afkomstig van de Petrotrin raffinaderij in Trinidad. Daar scheurde een opslagolietank op 23 april en vloeide 330 barrels zware ruwe olie de zee in. Dat is ongeveer 50.000 liter. De Trinidad Express corrigeerde het cijfer een weekje later naar 470 barrels, wat neerkomt op zo'n 75.000 liter. 

NOS-correspondent Dick Drayer (Radio 1)

Er zijn wel opruimacties gestart ter plaatse, maar blijkbaar niet goed genoeg, want dit weekend spoelde de eerste resten aan op de kust van Bonaire.

Het is nog niet duidelijk of Curaçao last gaat krijgen van de gefragmenteerde olie, maar de autoriteiten houden er wel rekening mee. Carmabi, de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC) en de ministeries van Milieu en Infrastructuur hebben de handen ineengeslagen om de olie op te ruimen, mocht die aanspoelen.

Point-a-Pierre
Wie in de geschiedenis van de raffinaderij in Pointe-a-Pierre duikt, ontdekt al snel dat die geen beste reputatie heeft. De raffinaderij is net iets kleiner dan de Curaçaose Isla met een capaciteit van 198.000 barrels per dag.

Vers in het geheugen ligt een serie van elf incidenten in de laatste twee weken van december 2013. De grootste oilspill in de geschiedenis van het land. Petrotrin werd daarna gefileerd toen bleek dat de pijplijn verantwoordelijk voor de lekkage, in 17 jaar tijd niet één keer was geïnspecteerd.

Oilspill in Trinidad | Trinidad Express
Begin augustus vorig jaar was het weer raak. Maar nu ontkende Petrotrin elke betrokkenheid. Het staatsbedrijf hielp wel mee met de schoonmaak en de schade bleef beperkt. De raffinaderij ligt vlak naast een natuurreservaat, maar die liep geen gevaar.

Opruimen
Dat is nu anders. De componenten in de olie die nu gelekt zijn, zijn toxisch. Lokale vissers in Trinidad kampten na de oilspill in 2013 en 2016 met gezondheidsklachten. Vooral huidproblemen en allergie werden gemeld.

Om die reden hebben zowel de Bonairiaanse overheid als nu de Curaçaose overheid geadviseerd om de olie niet zelf op te ruimen, maar over te laten aan speciale teams, die nu geformeerd worden. Informatie over olievervuiling kan direct worden doorgegeven aan Fort Nassau of het Rescue Coordination Center (RCC) van de Kustwacht.

-0-0-0-

Jan Sierhuis van de Maritieme Autoriteit Curaçao over de oliespill op Klein Curaçao