Verdedigingstactiek pastor Orlando Balentina schoffeert slachtoffers

Verdedigingsteam van pastor Orlando Balentina, geleid door mr. Natacha Harlequin
De vrouwen die het aandurfden hun pastor aan te klagen voor jarenlang seksueel misbruik hoefden ter zitting niet op christelijk mededogen te rekenen. Orlando Balentina zei dat het hem speet, maar doelde niet op zijn eigen daden. De manier waarop hij zijn verdedigingstactiek voor de aardse rechter neerzette, al dan niet ingegeven door zijn vrouwelijke (!) verdedigingsteam, schoffeerde zijn slachtoffers. 

"Pijnlijk", aldus advocaat Olga Kostrzewski, die de vrouwen vanaf hun aangifte heeft bijgestaan en ook tijdens de zitting in hoger beroep in nauw contact met hen stond.

Niet hij, maar zijn slachtoffers hadden lustgevoelens en projecteerden hun seksueel verlangen op hun 'daddy', zoals hij graag genoemd wilde worden in de Rains of Blessingskerk. Het speet de pastor dat door zijn handelen, de vrouwen en zelfs drie minderjarige kinderen immorele gevoelens bij zichzelf hadden opgewekt.

Religieuze spijtoptant
Volgens advocaat Natacha Harlequin, de Nederlandse advocate die onder de hoede van haar Curaçaose counterpart mr. Alicia Blonk ter zitting verdediging voerde, ging het hier om een religieuze spijtoptant. Want voor de aardse rechter ontkende de pastor en zijn advocaat alle aantijgingen van misbruik.

Luister hier naar het gesprek met advocaat Harlequin na afloop van de rechtszaak (2'36")

De pastor moest ook wel, want naast al het zachte bewijs - de verklaringen van de slachtoffers - was er één stuk heel hard bewijs: er waren geheime geluidopnames gemaakt, waarin de pastor bekende onzedelijke handelingen te hebben verricht. "Ik ben fout, ik ben fout", biechtte Orlando Balentina. zelfs op in dat gesprek.

Deze schuldbekentenis moest toch vooral begrepen worden in kerkelijke zin, 'want zo doen wij dat', verklaarde de pastor ter zitting: de hemelse Vader verwacht sorry als een ander in de fout gaat door jouw onbedoelde gedragingen.

De opvallende en hemelse spijtbetuiging was zeker niet bedoeld om de schuld in de schoenen van de vrouwen te schuiven, haastte advocaat Harlequin na afloop van de zitting te zeggen. Beiden treffen schuld voor de hemelse rechter, maar haar cliënt had niets gedaan. Een boodschap die dan vooral gericht was aan de aardse rechters.

mr. Olga Kostrzewski
Pijn
Deze wending aan de schuldbekentenis in de heimelijke opnames heeft bij de vrouwen vooral veel onbegrip, woede en frustratie opgewekt. "Slachtoffers van seksueel misbruik moeten over een zware emotionele barrière om aangifte te doen", zegt Kostrzewski. "Je bent bang om niet geloofd te worden en nu gebeurt precies waar je zo bang voor bent: je hebt dit op je eigen schouders gehaald, het is jouw schuld. Heel erg pijnlijk."

Luister hier naar de reactie van mr. Olga Kostrzewski in gesprek met Dick Drayer (5'08")

De advocaat snapt de verdedigingstactiek. "Maar mijn cliënten hebben de religieuze nuance die de pastor kennelijk heeft gelegd in zijn uitleg niet opgepikt en ook niet zo ervaren. Wat zij voelen is dat hij hen de schuld geeft."

De omslag van zwijgen via glashard ontkennen naar schuld toeschuiven kwam voor de vrouwen onverwacht. Volgens Kostrzewski hebben zij in het proces geen stem en hebben ze haar daarom gevraagd hun gevoelens van woede en frustratie over te brengen. "Dit is voor hun de enige manier om de wereld te tonen dat dit heel erg pijn doet."

UitspraakVoor de vrouwen is het ook niet uit te leggen dat de aanvankelijke eis van 18 jaar in Eerste Aanleg nu verlaagd is naar 12 jaar in hoger beroep. "Het OM ging zelf in beroep vanwege de lage straf van 9 jaar die gegeven werd in Eerste Aanleg", zegt Kostrzewski. "De politiek verlaagde in 2011 de straffen voor seksueel misbruik en volgde daarmee niet de gevoelens die er in de samenleving leven bij dit soort ernstige feiten."

Vier weken hebben rechters Marijntje Hubben, Sigmar Carmelia en Diederik Radder nodig om zich te buigen over de strafeis van 12 jaar cel en 15 jaar ontzegging uit het geestelijke ambt. 18 oktober doen zij uitspraak.

Luister hier naar de reportage die Dick Drayer maakte na afloop van de rechtszaak (4'54")

-0-0-0-

Gerelateerde documenten:


- Pleitnota mr. Natacha Harlequin in Eerste Aanleg
- Strafvonnis Orlando Balentina in Eerste Aanleg