Top ambtenaar haalt verhaal bij de Amigoe: bai bo loga bek, idiot!



Ze zullen raar hebben opgekeken bij de Amigoe, toen Cathleen Cecilia donderdag wild briesend de redactie op stormde om journalist Marija Stojanovic eens even goed de les te komen lezen. Cecilia is interim-directeur van de Uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP) en heeft het blijkbaar niet zo op met de journalistieke koers van de krant anno 2018.

En vooral niet als de VVRP-ambtenaar zelf onderwerp van schrijven is. In de krant van 5 november en opnieuw in de krant van 14 november schreef Stojanovic een stuk over de afgifte van een bouwvergunning. eerst voor het Kluivert Dog Rescue Center naast Villapark Fontein, later voor het Advent ziekenhuis. Cecilia komt er in beide stukken stuk niet al te best van af.

Wenkbrauwen
Ze zou om het maar netjes te zeggen, de regels bij het toekennen van bouwvergunningen niet hebben gevolgd. Zo wordt nergens advies ingewonnen en weet de brandweer van niets. Deskundigen fronsen hun wenkbrauwen bij de handelswijze van deze ambtenaar, want zoals het een goed journalist betaamt, had Stojanovich verder gegraven en nog meer onregelmatigheden ontdekt.

De Amigoe van woensdag 14 november 2018
Het bezoek van Cecilia aan de Amigoe-redactie op Scherpenheuvel mondde tot ieders verbazing - behalve die van de ambtenaar zelf - uit in een hevige discussie, waarbij Stojanovich Cecilia meermalen vroeg rustig te blijven, om daar aan toe te voegen dat ze niet gediend was van de wijze waarop Cecilia haar grieven kenbaar maakte.

'Donderop idiot'
Maar daar trok ze zich niets van aan. Stojanovich zou volgens Cecilia geestelijk niet in orde zijn, net als alle personen die klagen over haar uitvoer van het vergunningenbeleid. In een poging die uitvoer recht te praten, stelde Cecilia dat de verleende bouwvergunningen, die zij ondertekent namens de minister, niet inhoudelijk kent; dat zij niet inhoudelijk betrokken is bij de totstandkoming ervan en dat zij de vergunningen slechts ondertekent.

De tirade van Cecilia eindigt met de opmerking dat Stojanovich in de toekomst nooit meer artikelen mag schrijven over haar. Waarna ze geheel in stijl afsluit met de woorden: "Donderop yu, bai bo loga bek, idiot!!"

Advocaat
De journalist blijft verbouwereerd achter, maar besluit het er niet bij te laten. Ze gaat er vanuit dat minister Zita Jesus-Leito zal optreden tegen deze gang van zaken. Het kan volgens haar niet zo zijn dat de persoon die leiding geeft aan ROP op hoge poten naar een krant stapt om daar een journalist uit te schelden, censuur tracht op te leggen en vervolgens toeroept dat zij moet opdonderen naar haar eigen land en een idioot is.

Om duidelijk te maken dat het menens is, neemt Stojanovich een advocaat in de arm die de minister vriendelijk verzoekt om binnen 2 x 24 uur na dagtekening van zijn brief te reageren. En als dat niet lukt, zal de journalist de minister er in rechte bij betrekken.

Foto
Gevraagd om een reactie, zegt minister Jesus-Leito het verhaal op papier te hebben ontvangen en een onderzoek zal instellen naar wat er zich op de redactie van de Amigoe heeft afgespeeld.

Komende maandag moet Cathleen Cecilia trouwens opnieuw voor de rechter verschijnen en ook dan gaat het over een merkwaardig afgegeven bouwvergunning door haar dienst. Ik kreeg daarvan een foto onder ogen:

Zo gaat dat dus met bouwvergunningen in de Ladronchstraat

Ik hoop van harte voor Cecilia dat Marija Stojanovich niet mee schrijft in de persbankjes van de  rechtbank. Het zou op Scherpenheuvel weleens heel onrustig kunnen worden....