Het SEHOS is wel degelijk bevoegd om haar eigen tarieven vast te stellen. Dat schrijft de Raad van Bestuur aan de de zorgverzekeraars. Maar het ziekenhuis zal de meeste tariefaanpassingen pas doorvoeren als ook de minister van Economische Zaken akkoord geeft.
Vorige week ontstond ophef over de nieuwe tarieven van het Sint Elisabeth Hospitaal die per 1 april gelden voor particulier verzekerde patiënten, waaronder ook toeristen en onverzekerden vallen. Die gaan in sommige gevallen bijna 85 procent omhoog.
Bevoegdheid
Eerder zij minister van Volksgezondheid, Suzy Römer dat huisartsen en specialisten hun tarieven zelf mogen aanpassen, maar ziekenhuizen niet. Maar bij brief en ministeriële beschikking van 18 mei 2016 heeft de minister van Economische Zaken aangegeven geen prijs regulerende maatregelen toe te passen in de gezondheidszorg. Dat standpunt heeft hij in 2018 herhaald.
Sehos zegt zich daardoor gesterkt te voelen om de particuliere tarieven zodanig aan te passen dat deze niet langer onder de kostprijs zijn.
Negentig procent van de patiëntenpopulatie van Sehos is verzekerd via de BVZ en daarvoor krijgt het ziekenhuis een budgetvergoeding van de SVB. De nieuwe tarieven gelden voor de overige tien procent die als particulier staat geregistreerd.
Onderbouwing
Het ziekenhuis heeft het bedrijf Performation HOTflo opdracht gegeven om de kostprijzen voor alle producten en verrichtingen op basis van de werkelijke cijfers over het jaar 2016 te berekenen. Daarin werd duidelijk dat er op bepaalde verrichtingen in ruime mate kostendekkend waren, terwijl andere tarieven ernstig tekortschoten ten opzichte van de werkelijke kosten.
Het grootste verschil - 84% - zit in de te lage verpleegtarieven. Ook de tarieven voor de afdeling Electro Neuro Fysiologie (24%), Spoedeisende hulp (1%), Radiotherapie (7%), Anaesthesie (32%), Pre Operatieve Scrfeening (134%), bevallingen (121%) en de Specialistentarieven (45%) moeten omhoog.
De tarieven voor de Funktieafdeling kunnen met 30 procent omlaag. ook Logopedie (-31%), Fysiotherapie (-18%), Hartcatherisatie (-13%, Haemodialyse (-19%) Hyperbare afdeling (-52%), Laboratorium (-14%), Radiologie (-19%) en de Operatiekamer (-4%) moeten omlaag.
Met de nieuwe tariefaanpassingen wil het Sehos de prijzen in lijn brengen met de werkelijke kosten van de te leveren zorg met een marge van vijf procent.
Opschorten
Om de zorgverzekeraars tegemoet te komen zal Sehos de verhoging voor verpleeg- en neventarieven opschorten totdat de minister van Economische Zaken uitsluitsel geeft of de eerdere ministeriële beschikking overeind blijft.
Dart geld nadrukkelijk niet voor het honorarium van de specialisten, zegt het Sehos. De Regeling Tarieven Huisartsen en Medisch Specialisten Curaçao van 1986 is in 2015 bij Landsbesluit ingetrokken.