Brief uit Abaco, de Bahama's



Cameraman Tim van Dijk is voor ANP en NOS op de Bahama's aangekomen. Mijn collega woont op Sint-Maarten. Dit keer is hij alleen op pad naar de door orkaan Dorian verwoeste eilanden van de Bahama's. Hij houdt mij via e-mail op de hoogte van zijn werk. 


Beste Dick,

Aangekomen in Abaco, Bahama's. Eerste indruk is dat het totale eiland totaal verwoest is.
Bijna alles maar dan ook alles is verwoest of onbruikbaar.

Alleen het overheidsgebouw en het ziekenhuis zijn redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. 
Bijna de gehele bevolking van Abaco en Grand Bahama zijn gevlucht en daarmee is Abaco een spookeiland geworden. Ook zijn veel kinderen opgevangen in het naastgelegen eiland Nassau (100 zeemijl verderop). Ze zijn hun ouders in de chaos kwijtgeraakt of die zijn overleden.

Militairen  wijzen de weg | Foto: Tim van Dijk

Dorian heeft ruim 48 uur boven Abaco ‘gehangen’ en ging slechts 1 mijl per uur vooruit in een Orkaan 5++. Daarom is de schade zo groot. In het Oog van de orkaan zijn de mensen gevlucht naar het ziekenhuis en overheidsgebouw en zaten daar met ruim 4000 mensen te wachten  op het naderende einde van de orkaan, maar die was nog krachtiger dan het eerste deel.

Veel speculaties over het aantal vermiste personen. De plaatselijke overheid is erg terughoudend met informatie hierover. De teams uit Canada en Amerika met speurhonden zijn gestopt met zoeken omdat men niet bij de lichamen kan komen. Maar de honden sloegen wel aan tijdens deze zoektochten.

Een zware penetrante lucht op dit moment zegt genoeg over de honderden doden die verscholen liggen onder de puinhopen van Abaco. De zwaarst getroffen wijk The MUDD heeft veel bewoners uit Haïti en zijn niet geregistreerd. Dat maakt het allemaal nog moeilijker voor de overheid.

Een handjevol lokale mensen nemen dankbaar hulpgoederen in ontvangst van de Nederlandse Krijgsmacht en van de Pan American Health Organization.

De slechte weersomstandigheden maken dat Defensie niet in staat is geweest om alle hulpgoederen aan land te zetten. Zr.Ms Johan de Wit ligt in verband met ondiep water op ruim 40km van Abaco af in open zee.

Twee Cougar Helikopters vliegen af en aan op Marsh Harbour voor personeel en lichte goederen.
Ook brengen ze goederen naar plekken waar niemand bij kan. Ze gebruiken een lier onder het toestel.

mr. António Guterres | Foto: Tim van Dijk

Vandaag bezocht de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Mr. António Guterres samen met de Prime-minister van de Bahama’s Mr. Hubert Minnes het getroffen gebied.

Dit bliksem bezoek duurde slechts 1,5 uur en alle aanwezige hulporganisaties stonden te dringen om Guterres de hand te schudden.

De Nederlandse militairen met de schepen Snellius en Johan de Wit blijven nog tot 20 september op Abaco. Zr.MS Johan de Wit vaart dan naar Curaçao om reparaties uit te voeren aan de laadklep van het schip.


groetjes
Tim