Wie is Christiaan van Assendelft van Wijck (I)?

WILLEMSTAD - In het verleden kwam hij regelmatig in de media in verband met fysieke aanvaringen met onder andere ondernemer Cees Baas en chirurg Paul de Windt. In de loop van de tijd maakten ook diverse advocaten kennis met zijn vuisten en de nodige bedreigingen. Vanaf 29 oktober 2011 zette hij zichzelf op de kaart als een Curaçaose projectontwikkelaar met de presentatie van project Kiki Beach & Ocean boulevards and Islands ter waarde van 1,3 miljard gulden (meer dan 600 miljoen euro).

Bijna 2 jaar later, anno september 2013, is het project nog immer niet aangevangen. Doch laat de zakenman steeds meer van zich spreken, niet in de laatste plaats om zijn Curacaose belastingschuld van meer dan 10 miljoen. Maar ook in verband met de ophef rondom de Belgische villa en de bouw- en horecavergunningsperikelen van Oceanclub Saint Tropez Oceanclub op Curacao. Reden om eens te onderzoeken: wie is Christiaan van Assendelft van Wijck?

Vandaag deel 1 van 3: Projectontwikkelaar Chris van Assendelft van Wijck in Amsterdam.

Christiaan Eduard (Chris) van Assendelft van Wijck wordt in 1957 geboren in de Jordaan in Amsterdam. In zijn biografie spreekt Van Assendelft over een arme en moeilijke jeugd en zijn rauwe positionering als bouwer in Amsterdam. In 1980 wordt Van Assendelft veroordeeld voor het opzettelijk aanrijden van een fietsend stel in Amsterdam. In 1984 heeft hij geen geld meer en wordt zijn dochter geboren. In 1991 ontmoet Van Assendelft investeerder Nipshagen, die zijn vermogen had verdiend in de meubelenindustrie in Azië. Voor Van Assendelft breken betere tijden aan.

In 1993 trouwt hij na 9 jaar samenzijn met de moeder van zijn dochter. Met een rustig gezinsleven en de gedegen ex-accountant Nipshagen als zakenpartner doet Van Assendelft van Wijck goede zaken in Amsterdam. Nipshagen zelf is minder ingenomen met zijn listige zakenpartner en doet diverse pogingen van Assendelft uit te kopen, wat niet lukt. Van Assendelft hierover in zijn biografie: “Ik maakte hem het leven zo zuur dat hij op ieder vlak, de bodem onder zich weg zag zakken. Ik blijf tot de laatste dag op kantoor!” Na krap 3 jaar samenwerking is Van Assendelft eind 1993 circa tien miljoen rijker en Nipshagen financieel geruïneerd.


Moeizaam
Rond 1994 koopt de vastgoedhandelaar van het verworven geld een vervallen pand op Pietermaai 138-142 en knapt deze op. Het pand heet Villa Toscane en wordt verhuurd aan de politie.
Vanaf 1995 vestigt de kersverse multimiljonair zich met zijn gezin op 30-jarige leeftijd in Curacao als pensionado. Van Assendelft van Wijck blijft evenwel werkzaam in de bouw en pendelt heen en weer tussen  Amsterdam, België en Curaçao. De Amsterdammer ontwikkelt een voorliefde voor rechtszaken en blijft betrokken bij opmerkelijke verbouwingen. Bij vrijwel alle joint-venture bouwprojecten van Van Assendelft van Wijck vanaf 1995 blijkt  er sprake van moeizame samenwerkingen in verbouwingstrajecten met bouwovertredingen en -misdrijven, waaronder het slopen van monumenten.

Zijn pand aan Pietermaai 138-142 wordt uitgebreid met een 600m2 penthouse op het dak waar de familie een tijdje zelf woont. Daarna verhuist het gezin terug naar Amsterdam naar hun woning aan de Vossiusstraat. Om de pensionadostatus te behouden, blijft Van Assendelft heen en weer pendelen tussen Curaçao, België en Amsterdam. Hij verbouwt het monument Vossiusstraat niet conform de bouwvoorschriften en na ruzie met de gemeente hierover, verkoopt hij het pand om in 1998 een ander monument aan te kopen: Keizersgracht 326. 

Volgens Van Assendelft moet het pand gesloopt worden maar de gemeente Amsterdam denkt daar anders over. Na wat verbouwingen en gesteggel heen en weer, moet de Gemeente Amsterdam in 2000 afscheid nemen van het monument. Tijdens een zaterdagavond voorstelling van Freek de Jonge in het naastgelegen Felix Merites wordt het monument afgebroken. 'Ingestort' volgens van Assendelft. Amsterdam ziet geen kans Van Assendelft hiervoor aansprakelijk te stellen.

Van der Bijl
In 2002 gaat Van Assendelft in zaken met zijn zwager, de keurige Gooise ex-makelaar K. van der Bijl. Van der Bijl heeft op dat moment net zijn makelaarskantoor verkocht. Van Assendelft benadert hem om samen een nieuw project te financieren. Van der Bijl weet niets van de slechte naam van Van Assendelft bij de gemeente Amsterdam, en richt samen met hem de BV Monuments Porte op. Samen gaan ze aan de slag met het verbouwen van het monumentale pand aan de Keizersgracht 221 in Amsterdam, waarbij Van der Bijl langzaam bewust wordt van de moeizame verhoudingen van Van Assendelft van Wijck met de Amsterdamse gemeente. Van der Bijl, met zijn zorgvuldig opgebouwde betrouwbare reputatie als Gooise makelaar, wordt telkens naar voren geschoven bij verschillende disputen met de gemeente, waarbij Van Assendelft zelf nooit thuis geeft.
-----------------------------------------------------------
Morgen deel 2 van 3: Projectontwikkelaar Chris van Assendelft van Wijck op Curaçao
Lees hier deel 2
Lees hier deel 3