Flamingo Airport onveilig

Ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat concluderen dat de startbaan van Flamingo Airport op Bonaire als onveilig en afgeschreven moet worden beschouwd. Bovendien is bij calamiteiten de veiligheid op het vliegveld niet gegarandeerd en voldoen rampenplannen niet aan internationale veiligheidseisen, zo wordt geconcludeerd in een vertrouwelijk rapport dat ingenieursbureau NACO (Netherlands Airport Consultants) vorig jaar november voor het ministerie opstelde.

De risico’s komen na de staatkundige hervorming, volgend jaar voor rekening van Nederland. Op Verkeer en Waterstaat is de NACO-rapportage hard aangekomen. Niet alleen omdat het vliegveld mogelijk tijdelijk gesloten moet worden, maar ook omdat het volstrekt onduidelijk is wie daarna de renovatiekosten, naar eerste schatting meer dan 50 miljoen gulden, moet betalen.
De Antilliaanse minister van Verkeer en Vervoer, Maurice Adriaens, heeft gezegd dat de Antilliaanse overheid niet voor de renovatiekosten of de verliezen opdraait. De luchthaven valt volgens hem volledig onder de verantwoordelijkheid van Nederland.